Tittel

Tyskland endrer regler for hestevelferd - forbyr rollkür

Tyskland har presentert nye retningslinjer for hestevelferd. De nye retningslinjene omfatter rollkür, trimming av værhår og hår i ørene, samt løshopping av føll og åringer.

Les mer
Tittel

Forskning: Hvilke effekter har hodet og nakkens form på hestens velferd og helse?

[+] I mange hestemiljøer diskuteres det hyppig hva som er optimalt i forhold til samling, holdning og form. Ryttere med interesse for dressur er ofte spesielt engasjerte. Men hodet og halsens positur innvirker på all ridetrening av alle typer hester.

Les mer
Tittel

Sammenheng mellom stivelse, tarmens bakterieflora og hestens adferd

[+] Innen folkehelsen har det de siste årene blitt mer og mer fokus på hvordan tarmen og hjernen kommuniserer, og at det iblant kan finnes en sammenheng mellom mentale problemstillinger og symptomer fra fordøyelsessystemet. Nyere forskning viser at det samme er tilfelle hos hester.

Les mer
Tittel

Coronavirus hos hest

Hestens coronavirus har svært få likhetstrekk med menneskets versjon, som i disse dager skaper problemer rundt om i verden. Men er du hesteeier, kan hesteversjonen være ille nok.

Les mer
Tittel

Har hesten din magesår?

[+] Nyere forskning viser at også hobbyhester og allroundhester, som får lite kraftfôr, ikke reiser, ikke konkurrerer og ellers lever et tilsynelatende rolig liv - også kan være utsatt for noen typer magesår. Les mer om risikofaktorer og symptomer.

Les mer
Tittel

Forskning: Manglende kunnskap er den største trusselen mot hestevelferd

[+] Hva er god hestevelferd? Og hva er den største trusselen mot å utøve et godt og forsvarlig hestehold? Forskning peker på flere faktorer som kan utgjøre en trussel mot hestevelferden.

Les mer
Tittel

Rytterhelse: Sits og belastningsskader

[+] Når det kommer til hestesporten er fokuset i stor grad på hestens helse, holdbarhet og prestasjon. Men det er også ekstremt viktig å ha fokus på rytterens helse, både i forhold til vår egen holdbarhet - og hestens holdbarhet. Ridning og ikke minst alt arbeidet rundt hesteholdet, kan føre til smerter og skader hos rytteren. Hvilke belastningsskader kan man anse som de vanligste belastningskadene hos rytter?

Les mer
Tittel

Sandkolikk - et økende problem?

[+] Kolikk er en kjent sykdom for de fleste, og ofte finner man ingen årsak. Sandinnpakning som årsak til kolikk har hittil vært vanligere i mildere land enn i Norge, selv om vi her også ser noen tilfeller hvert år. Men med mildere vintre, er det ikke usannsynlig at antall tilfeller kommer til å øke. Hva bør du gjøre for å forebygge sandkolikk?

Les mer
Tittel

Seneskader - nye behandlingsmetoder

[+] I hestesporten står skader på sener og ligament for over 40 % av årsakene til at en hest må tas ut av trening. Og avbruddet er ofte langvarig - det kan være snakk om et år, kanskje to. Lær mer om nye behandlingsmetoder for seneskader.

Les mer
Tittel

Tidlig osteoartritt - hvordan kan det oppdages?

[+] Å oppdage og håndtere osteoartritt i tidlig stadium kan gjøre stor nytte for å holde hesten frisk, komfortabel og glad i jobben sin i årene som kommer.

Les mer
Tittel

Forskning: Hva betyr rytterens vekt for hesten?

Ryttervekt er et komplisert tema fordi det er mange ulike faktorer som spiller inn, og et dansk forskningsprosjekt skal visstnok vise til noen overraskende resultater.

Les mer
Tittel

Hest og helse – en artikkelserie. Del 1: «The outside of a horse..»

Det er noe med utsiden av en hest. Du kjenner uttrykket? Som gjør noe med innsiden av et menneske. Hvordan noe? Hvordan kan det beskrives, dette vi alle kjenner så godt, #denfølelsen når smil bryter gjennom tårer, tro bryter gjennom håpløshet og glede bryter gjennom sorg – bare man ser et par hesteøyne og en myk mule.

Les mer
Tittel

Mugg hos hest - Årsak, forebygging og behandling

Alle hesteeiere kan skrive under på at høsten og våren kan være en svært plagsom tid med tanke på mugg på hestebeina. Les hvordan du kan forebygge og behandle disse plagene og hva du bør gjøre ved lymfangitt.

Les mer
Tittel

Sykdomstilstanden Hyperlipemi hos hest

[+] Hyperlipemi er en sykdomstilstand hvor hestens blod inneholder for mye fett. Les om årsaker, symptomer og behandling.

Les mer
Tittel

Benbrudd - bruddbehandling eller avliving?

[+] Det er ikke mange år siden at avlivning var eneste mulighet hvis en hest brakk et ben. Å ha en hest med bruddskade stående som rekonvalesent, var uaktuelt, mulighetene for behandling var få, og prognosen for framtidig bruk var dårlig.

Les mer
Tittel

Hjertefeil - Ikke uvanlig lidelse hos hest

[+] Hjertefeil er ikke en uvanlig lidelse hos hest – men ofte forblir slike lidelser uoppdaget, fordi de ikke gir kliniske symptomer.

Les mer
Tittel

Hvorfor oppstår seneskader og hva kan vi gjøre for å unngå dem?

[+] Mange erfarne hesteeiere frykter seneskader på sine hester, og med god grunn. Seneskader kan være vanskelige å diagnostisere, vanskelige å behandle, og kan sette en sportshest ut av spill for godt. Kunnskap om hvordan seneskader oppstår, kan være en god forsikring for å unngå dem.

Les mer
Tittel

Status på bekreftede og mistenkte tilfeller av herpesvirusinfeksjon

Mattilsynet bekrefter at hestene som har fått påvist herpesvirus har tilknytning til samme rideklubb. Den ene hesten har deltatt på Norwegian Horse Festival. Det er mistanke om smitte hos hester fra Bergen, Granvin og Jevnaker.

Les mer
Tittel

Smittsomme hestesykdommer - nå må alle hesteeiere passe på!

Det er fortiden utbrudd av flere smittsomme hestesykdommer i Skandinavia. Sykdommene er svært smittsom. Hvis din hest er i kontakt med omverdenen - enten direkte, via folk eller via andre hester på stallen - bør du nå ta en del forhåndsregler.

Les mer
Tittel

Hva vil det si at hesten er i godt eller optimalt hold? Finn ut hvor din hest er på holdskalaen

[+] Vurdering av hold er viktig i mange sammenhenger. Ofte ønsker vi å vite hvordan vi skal tilpasse fôringen. Trenger hesten mer? Mindre? Energi? Proteiner?

Les mer
Tittel

Fôring og hestehold om vinteren

Klimaendringene til tross – fortsatt opplever de fleste hesteeiere kalde perioder om vinteren. Den største diskusjonen om godt hestehold når det er kaldt, dreier seg ofte om bruk av dekken. Men riktig fôring er vel så sentralt for at hestene skal holde seg varme når kuldegradene blir mange.

Les mer
Tittel

Ta vare på hesten i sommervarmen!

I enkelte deler av landet har det vært og er svært varmt tatt norske forhold i betrakning. Det er derfor fort gjort å glemme hva man bør tenke på når det er varmt.

Les mer
Tittel

Unngå overoppheting og seneskader ved bandasjering av hestebein

[+] Bandasjer og annen benbeskyttelse anvendes ofte under trening og transport av hest, for å beskytte og støtte sener og ligamenter. Men feil bruk av bandasjer kan i værste fall virke mot sin hensikt eller forårsake overoppheting og påfølgende seneskade.

Les mer
Tittel

Aquired Equine Polyneuropathy (silosjuke) - Fakta om symptomer og utvikling

[+] Selv om sykdommen i seg selv er skremmende, er det mest problematiske at vi vet så lite om den. Her kan du lese mer om symptomer og utvikling, samt bidra til mer kunnskap ved å registrere hesten din hvis den har sykdommen eller symptomer på den.

Les mer
Tittel

Hestens luftveier reagerer på trening i kulden

Det er et velkjent fenomen at mennesker som utøver vintersport på høyere nivå kan få luftveisplager, som for eksempel astma. Spørsmålet er om hestens luftveier også reagerer på kaldt vær?

Les mer
Tittel

Tilskudd av vitaminer og mineraler - Hvordan velge riktig tilskudd?

De aller fleste hester har bruk for et tilskudd av vitaminer og mineraler. Markedet oversvømmes da også av ulike tilskuddsprodukter, ofte i fristende innpakning, med løfter om at nettopp dette vil gjøre hesten sterkere, friskere, lykkeligere. Hvordan velger man riktig?

Les mer
Tittel

5 tips som hjelper deg å ta vare på hesten i kulda

Kulden har satt sitt preg den siste tiden og mange blir usikker på hva de bør gjøre. Her er noen tips fra veterinær Silje Rosenberg om hvordan vi på best mulig måte kan ta vare på hestene våre mens "sibirkulda" herjer som verst.

Les mer
Tittel

Forskning: Hester kan få magesår av musikk eller radio i stallen

Australsk studie antyder at radiostøy i stallen øker forekomsten av magesår.

Les mer
Tittel

Ny regel i Danmark forbyr stramme nesereimer i alle disipliner

I en pressemelding fra Dansk Rideforbund fremgår det at nesereimer skal være minst 1,5 cm i diameter mellom hestens nesereim og hestens neserygg. Dette gjelder alle disipliner.

Les mer
Tittel

10 grunner til at hestelivet er bra for helsen

Å være hesteeier er ikke bare en dans på roser, det kan de fleste hesteeiere skrive under på. Men vi vet også hvor utrolig givende det er å ha et partnerskap med dette store vakre dyret, og at det gir rekreasjon og avslapning fra en stressende hverdag. Men vet du egentlig hvor helsefremmende det kan være å ha egen hest?

Les mer
Tittel

Ryggproblemer hos sportshesten

[+] Problemer knyttet til hesteryggen kan være årsak til smerter hos hesten og nedsatt prestasjon. Hva som er den bakenforliggende årsaken til ryggproblemene, avhenger noe av hvor i ryggen problemområdet er lokalisert og hva som forårsaker problemene.

Les mer
Tittel

Det tyske rytterforbundet minner om forbudet mot å trimme bort værhår

Hesten bruker værhårene blant annet til å orientere seg, og i Tyskland har det vært forbudt å trimme og fjerne disse siden 1998 av dyrevelferdsmessige årsaker. Nylig sendte generalsekretæren i det tyske rytterforbundet ut en påminnelse om forbudet.

Les mer
Tittel

Grovfôr: Rett kvalitet og rett mengde - Hvilken kvalitet til hva slags hest?

[+] De fleste er klar over at det er viktig med nok grovfôr og godt grovfôr, for trivsel, helse og velferd. Men hva er riktig mengde? Og hvordan kan man finne ut om fôret er godt nok? Hvilken kvalitet til hva slags hest?

Les mer
Tittel

Hva er det med stivelse?

Stadig høyere krav til hestens prestasjon, og økt kunnskap om helse og velferd, har satt i gang utvikling av fôr basert på andre råvarer enn det tradisjonelle fôret. Hvorfor vil vi egentlig unngå stivelse i fôrrasjonen til den presterende sportshest?

Les mer
Tittel

Forskning: Ridning er meningsskapende og bedrer helsen

Gir ridning en sterkere følelse av mening og sammenheng? De fleste som driver hest og hestesport vil svare ja på dette spørsmålet. Men kan forskning bekrefte dette?

Les mer
Tittel

Hvordan forebygge krysslammelse?

Noen raser har anlegg for arvelige muskelsykdommer som gjør dem utsatt for krysslammelse. Men overtrening og feil fôring kan utløse lidelsen. I værste tilfeller kan sykdommen bli kronisk. Les hvordan krysslammelse kan forebygges.

Les mer
Tittel

Gaffelbåndskade - Hvilke skader kan oppstå?

[+] Skader i sener og ligamenter kan vel sies å være hesteeieres store skrekk. Lange rekovalensperioder og usikre prognoser preger ofte situasjonen. Det beste vi kan gjøre er å skaffe oss kunnskap om slike skader og forbygge dem.

Les mer
Tittel

Smårutede høynett forlenger spisetiden

Fôring: Det er nok ikke ukjent for de fleste hesteeiere at smårutede høynett forlenger spisetiden til hester, men nå er det bekreftet gjennom forskning. Horsetalk.co.nz skriver at studiet viser at smårutede høynett kan fremme god helse hos hester og ponnier som blant annet er på streng diett.

Les mer
Tittel

Tyskland innfører bittløse klasser til neste år

Dressur: Til neste år kommer et oppdatert konkurransereglement i Tyskland. Reglementet gir retningslinjer om hvordan nesereimer skal være festet, sammen med nyheten om bittløse klasser.

Les mer
Tittel

7 hester døde i distanseritt i UAE - Ingen norske ekvipasjer meldes til distanseritt i FEIs gruppe 7 land

FEI har kommet med en pressemelding 3. februar etter at 7 hester har omkommet i konkurranse i De Forente Arabiske Emirater (UAE). NRYF melder at ingen norske ekvipasjer meldes til distanseritt i FEIs gruppe 7 land.

Les mer
Tittel

Equine Metabolic Syndrome

Insulinresistens er en velkjent tilstand hos hest, men tidligere ble den oftest satt i sammenheng en svikt i hormonproduksjon i hestens hypofyse – såkalt Equine Cushing Syndrome. Men de senere årene har man funnet insulinresistens og tegn på stoffskifteforstyrrelser også hos hester uten Cushing.

Les mer
Tittel

Hva er årsaken til at nesereimer strammes for hardt?

Et studie som nylig ble publisert indikerer at mange konkurranseryttere strammer nesereimene for hardt. Forskerne viser til mulige årsaker til at dette skjer, og hvilke konsekvenser det kan ha for hestene.

Les mer
Tittel

Hest som spiser jord og møkk – Veterinæren svarer

Hva kan være årsak til at hesten spiser møkk og jord, og hva kan vi gjøre?

Les mer
Tittel

Forfangenhet - Hva er det og hvordan forebygge?

I denne artikkelen får du kjennskap til noe av det forskningen har funnet ut om årsaker til forfangenhet, hvordan forfangenhet oppstår, og hvordan lidelsen kan oppdages, forebygges og behandles.

Les mer
Tittel

Hva kan forårsake nedsatt prestasjon hos hesten?

[+] Iblant oppnår ikke hesten de resultatene vi forventer, selv om den etter vår mening burde være godt trent og ha tilstrekkelig kapasitet. I andre tilfeller opplever rytter eller trener en nedgang i prestasjonen, uten at årsaken ligger i redusert trening. Hva kan problemet være?

Les mer
Tittel

Grovfôrets betydning for hestens velferd

Hestens naturlige hovedbeskjeftigelse er å finne, "plukke" og tygge mat. Hva betyr det for hestens velferd dersom den nektes tilgang til denne levemåten?

Les mer
Tittel

Hva er egentlig godt hestehold?

Nettet oversvømmes av meninger om hva som er godt hestehold, noe som kan skape forrvirring hos de fleste av oss. Og en ting er sikkert, vi ønsker jo det beste for våre hestevenner og konkurransepartnere. Hva sier fagfolk og forskning om saken?

Les mer
Tittel

Når halthet kommer fra hoven

[+] Er det slik at hovene litt for ofte blir glemt når det er snakk om hestens helse, skadeforebygging og holdbarhet? Det er i disse dager ofte mye fokus på både ledd, sener og muskler når vi ivrer etter å holde hesten vår i form og forebygge skader. Har vi tendens til å overse viktigheten av hestens høver?

Les mer
Tittel

Spatt i begge bakbein - Veterinæren svarer

Hva vil det si at en hest har spatt, og kan man ri en hest med denne lidelsen? Og hva slags risiko er det å kjøpe en hest med spatt?

Les mer
Tittel

Allergi hos hest

Du har sikkert opplevd at hesten får kuler på kroppen av ymse slag, og lurer på hva det er den har reagert på. Hva hester kan være allergisk mot kan du finne mer ut om i denne artikkelen.

Les mer
Tittel

Saltilpassing - en demonstrasjon

De aller fleste hesteeiere kjenner til problematikken i forhold til saltilpassing. Å finne riktig sal til hesten byr ofte på frustrasjon, og krever i de fleste tilfeller god kunnskap om hestens fysikk, og hvordan en feiltilpasset sal virker inn på hesten.

Les mer
Tittel

Feil og for stram salgjordt skaper problemer og kan føre til nedsatt prestasjon

Hvor godt får hesten puste med en stram gjord festet rundt lungene, og hva skjer med muskulaturen hvis gjorden sitter for stramt? Hvilke problemer kan oppstå, og hvordan kan vi løse dem?

Les mer
Tittel

Mugg og mykotoksiner kan gi alvorlige helseplager!

Som hesteeiere gjør vi daglig en jobb for å forsikre oss om at hestene skal unngå skader og helseplager.

Les mer
Tittel

Forskning: Hester kan bruke symboler i kommunikasjon med mennesker

Studie viser at hester er mer intelligente enn man tidligere har antatt. Dette kommer frem i et studie gjennomført av norske forskere ved veterinærhøyskolen.

Les mer
Tittel

Hester gjenkjenner følelseutrykk hos mennesker

Ny forskning viser at hester kan skille mellom ulike følelsemessige ansiktsutrykk hos mennesker.

Les mer
Tittel

Årsaker til kolikk

Det kan være flere årsaker til at en hest får kolikk. I denne artikkelen får du en grei oversikt over hva som kan forårsake kolikk, slik at du har muligheten til å forebygge.

Les mer
Tittel

Studie: Bedre vedlikehold av kondisjon på utegang?

[+] Det debatteres stadig om hvilken oppstallingsform som kan sies å være mest hensiktsmessig for hesten helse, velvære og kondisjon. Dette studiet viser spesielt til de fysiske effektene hos beitegående hester.

Les mer
Tittel

Hva er Shared Heels / balleforskyvning?

[+] Shared heels eller balleforskyvning oppstår når en side av hoven belastes hardere og mer enn den andre. Problemet kan i seg selv forårsake halthet, men er også et symptom på at hesten ikke belaster hoven på naturlig måte.

Les mer
Tittel

Magesår hos sportshesten

[+] Internasjonal forskning viser høye forekomster av magesår hos hest. Særlig gjelder dette sportshester og blant dem løpshester. Hvorfor er sportshesten mer utsatt for å få magesår enn hobbyhester?

Les mer
Tittel

Dårlig tilpasset saler gir ryggsmerter både hos hest og rytter

[+] Dårlig tilpassede saler kan føre til haltheter og ryggproblemer hos hester. Et engelsk studie viser at dårlig tilpassede saler også er forbundet med ryggsmerter hos ryttere.

Les mer
Tittel

Det livsviktige vannet

Vann er ikke alltid bare vann. Vannbehov og vanntilgang er et viktig tema for hesteeiere. Å sikre hesten nok vann kan faktisk være problematisk. Få med deg de 3 viktigste konsekvensene av lavt vannintak.

Les mer
Tittel

Hestens rygg kan forandre seg på under to månder

To kjente forskere på ryggforandringer i forbindelse med halthet hos hest presenterte foreløpige resultater fra en observasjonsstudie på ICEEP konferansen (International Conference on Eqiune Exercise Physiology) i 2014.

Les mer
Tittel

Studie: Behandling av sandkolikk

Våren nærmer seg med stormskritt de fleste steder. Når snøen forsvinner og det begynner å vokse frem små gresstuster i paddockene, øker også faren for sandkollikk.

Les mer
Tittel

Narasinforgiftning: NHS ber Mattilsynet gjennomgå rutiner

Norsk Hestesenter ber Mattilsynet gjennomgå rutinene hos norske produsenter etter at det for 5.gang er registrert stoffet narasin i kraftfôr til hest.

Les mer
Tittel

Hester fikk forgiftet fôr i Skien

I fjor måtte 21 travhester avlives i Trøndelag etter at Felleskjøpet ved en feil hadde blandet kyllingfôr i kraftfôret til hestene. Den gangen lovet leverandøren å stramme inn rutinene. Nå er det på ny oppdaget narasin i fôr, denne gang fra Felleskjøpet i Skien.

Les mer
Tittel

Hasen - et utsatt ledd!

Hasen er et av de mest kompliserte og hardest belastede leddene i hestens kropp. Mye av det vi ber hesten om, krever sterke og velfungerende haser, enten det gjelder dressur, sprang eller westernridning på høyt nivå, eller rett og slett å gå opp eller ned en bakke.

Les mer
Tittel

Ostochondrose – løse benbiter hos hest

Osteochondrose er et viktig tema for norsk og internasjonal hestemedisin. Hva innebærer denne lidelsen? Hvordan oppstår den? Er den farlig? Kan den forebygges? Og ikke minst, hvordan behandles det?

Les mer
Tittel

Luftveisbetennelse hos hest

Infeksjoner i nesehule og luftrør, kverke, betennelse i bihulene, lungebetennelse, sen føllsyke og brysthulebetennelse. Symptomer på betennelsestilstander i luftveiene kan arte seg i mange former. Lær mer om om de ulike tilstandene i denne artikkelen!

Les mer
Tittel

Sportshest har sett nærmere på Premarinsaken!

Fredag 27.11.15 skrev Madeleine Kjelling på sin hesteblogg om Pfizers produksjon av østreogenproduktet Premarin, som fremstilles av hesteurin, og om hestenes behandling i produksjonen. Les hva vi fant!

Les mer
Tittel

Hvor lenge bør hester stå ute?

Det finnes mange meninger om hva som er optimalt for oppstalling av hest, og dessuten om hva som overhode kan aksepteres. Noen mener at hester fra naturen er ment til å gå ute over store områder, mens andre trekker fram at arbeidshester i gamle dager stort sett kun gikk ute om sommeren, og ellers ble oppstallet på spilt.

Les mer
Tittel

Drektige hopper i produksjon av medisin: Vi ser nærmere på saken!

Fredag 27.11.15 skriver Madeleine Kjelling på sin hesteblogg madeleinekjelling.com, hvordan hester blir brukt i produksjonen av østrogen, som medisin mot plager hos kvinner i overgangsalderen. Sportshest.no velger å se nærmere på saken.

Les mer
Tittel

Enkelte bitt gir munnskader hos Islandshest

I fjor sommer ble det publisert et studie hvor det ble utredet skader i munnen hos Islandshest under konkurranse. Studiets funn har har ført til at enkelte bitt typer allerede har blitt forbudt i konkurranser.

Les mer
Tittel

Hvordan velge fôrtilskudd for muskulatur?

Tilbudet av fôrtilskudd for muskulatur er stort og bredspektret. Det er ikke mulig å gi en fullstendig oversikt over alle i en enkelt artikkel. Men når du skal velge fôrtilskudd i denne kategorien, er det viktig å ha noe innsikt i hvordan og hvorfor problemer kan oppstå.

Les mer
Tittel

De viktige proteinene

[+] Når man diskuterer fôring av hest, er proteiner og proteintilførsel et hovedtema. Det er flere meninger om hvor mye protein hesten skal ha, og hvordan den skal få det tilført. Når det gjelder treningsfysiologi, er proteintilførsel også et sentralt moment.

Les mer
Tittel

Gjesteblogger: Hesten er ingen sofa

Vi ønsker å engasjere oss i det du engasjerer deg i! Hvis du har noe på hjertet som du vil dele med andre hestefolk, så skriv til oss - bli vår gjesteblogger! Her kan du lese om Madeleine Kristiansen (23) sin erfaring og tanker om lang sittetid på hesten.

Les mer
Tittel

Hestens overvekt kan fremme betennelser i kroppen!

Fedme og overvekt er et stadig økende problem i dagens hestehold, og skyldes i de fleste tilfeller mangel på kunnskap hos hesteeiere. I denne artikkelen skal vi se litt på hvilke problemer overvekt kan gi og mulige årsaker til overvekt.

Les mer
Tittel

Fôring under sykdom - nårtid må fôringen tilrettelegges?

[+] Det kan være vanskelig å få hesten til å spise tilstrekkelig ved sykdom eller skade. Faste kan faktisk føre til redusert helbredelse og økt fare for komplikasjoner. Riktig og tilrettelagt fôring kan bidra til at hesten blir fortere frisk.

Les mer
Tittel

21 hester kan bli avlivet som følge av nasarin forgiftning

21 hester kan bli avlivet som følge av nasarin forgiftning i Trønderlag. Ved en feiltagelse har det kommet kyllingfôr som inneholder nasarin, i hestefôret som ble levert av felleskjøpet.

Les mer
Tittel

Mange er opprørte over treningsvideo på nettet

Mange har blitt opprørte etter at en videosnutt som viser innlæring av piaff, har spredd seg på sosiale medier.

Les mer
Tittel

Hestens hov -og benstilling er viktig for hestens holdbarhet

Det investeres mye tid og penger i en sportshest før den når optimal prestasjonsalder. Tidlig pensjon fra konkurransebanen som følge av skade har derfor betydelige økonomiske konsekvenser, og burde unngås.

Les mer
Tittel

Det advares mot ny dødlig hestesykdom!

Fire hester og ponnier i Sverige ble akutt alvorlig syk i mai 2014, av atypisk myopati. Tre av hestene døde. Forgiftning fra løvtreet Platanlønn mistenkes være årsaken, medeler Statens veterinærmedisinske anstalt SVA i Sverige. Arten er nå i sterk ekspansjon i Norge!

Les mer
Tittel

Sjokkerende funn - halvparten av ridehester var halte!

Det ble gjort sjokkerende funn i et nytt britisk studie: Et stort antall sportshester - så mye som halvparten av 506 tilfeldige hester - ble klassifisert som halte!

Les mer
Tittel

Unngå sykdommer med riktig fôring!

Som hesteveterinær støter jeg jevnlig på sykdomstilfelle som kunne vært unngått ved riktig fôring. Og når jeg holder foredrag om fôring for staller og rideklubber, legger jeg merke til at det rår mye usikkerhet om fôring og fôringsrutiner. Denne artikkelen er ment å gi svar på noen av de mest grunnleggende spørsmålene.

Les mer
Tittel

Myte: Skjev hale betyr halt hest

Under årets ICEEP konferanse (International Conference on Equine Exercise Physiology) ble det presentert en studie fra en gruppe forskere fra Royal Veterinary College i England. Referatet fra studiet, som ennå ikke er publisert, omhandlet hypotesen om at skjev haleføring er en indikasjon på halthet hos hesten.

Les mer
Tittel

Hesten velger å reise baklengs

Det er normal praksis å transportere hesten slik at den står med kjøreretningen. Forskning viser derimot at hvis hesten får velge - velger den ofte å stå med bakenden mot kjøreretningen.

Les mer
Tittel

Hestens tannhelse - Problemer fra hestens munn

Å sørge for god tannhelse og minst mulig problemer fra munnhulen, er en viktig del av godt hestehold. Det betyr ikke nødvendigvis drastiske tiltak og store operasjoner. Tvert i mot – trekking, nedsliping, boring og fylling, bør man helst unngå. Lidelser som medfører slik behandling er det bedre å forebygge.

Les mer
Tittel

Hester blir ikke stresset av redde mennesker

Har du familie eller venner som ikke vil være med i stallen eller hjelpe til på stevner fordi de mener at hesten merker at de er redde? Da kan du dele denne artikkelen med dem, for da kan de ikke lengre bruke det som unnskyldning.

Les mer
Tittel

Osteoartritt – Leddbetennelse hos sportshesten

[+] Halthet er den sykdommen som hester oftest er plaget av, og leddproblemer er en vanlig årsak til halthet. Det vanligste problemet er et smertefullt og/eller skadet ledd i forbindelse med belastningsslitasje. Lær mer om behandling og forebygging.

Les mer
Tittel

MYTE: En blank hest er en sunn hest

I Artikkelen "Myth: A Shiny Horse is a Healthy Horse" i horsejournal.com kan du lese om hvordan de ulike oljene kan påvirke hesten.

Les mer
Tittel

Wobbler syndrom - Hvilke hester rammes og hva er prognosene?

[+] Wobbler syndrom hos hest refererer til flere lidelsestilstander. Alle har imidlertid sitt opphav i en deformering av ryggmargskanalen i nakken. Forløpet bak dette kan variere, men lidelsen opptrer oftest hos unge hingster, og det er denne formen som i hovedsak omtales i artikkelen.

Les mer

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern