Avlssesongen: Sykdommer i reproduksjonsorganene
Hoppas reproduktive system er intrikat og følsomt og kan utsettes for ulike sykdommer. Flere av dem kan medvirke til at hun ikke blir drektig.
Les merSkal føll trenes?
Det er blitt forsket mye på om trening av føll har en positiv eller negativ effekt på hestens holdbarhet i en videre karriere som sportshest.
Les merFakta om WFFS - Warmblood Fragile Foal Syndrome
Det har den siste tiden vært fokus på WFFS, og flere hingster har vært testet positivt som bærere av dette genet, som kan forårsake den dødlige lidelsen Warmblood Fragile Foal Syndrome.
Les merBlue Hors Don Schufro er WFFS positiv
Hingstestasjonen Blue Hors har testet den populære hingsten Don Schufro for WFFS-genet, som desverre viste seg å være positiv.
Les merDet nyfødte føllet – Del 2
[Fra arkivet] I del 1 - Det nyfødte føllet - var det fokus på fysiologiske og fysiske egenskapene som er unikt hos det nyfødte føllet. I del 2 fokuseres det på det normale føllet, slik at unormal oppførsel og utvikling lettere kan identifiseres.
Les merDet nyfødte føllet – Del 1
[Fra arkivet] En hoppes drektigheten varer i mellom 320 - 360 dager. Selve fødselen, hvis den er normal, er en relativ rask prosess. Når føllet entrer verden blir det fysiologisk uavhengig av hoppen, og de første få timene er de aller mest sårbare og usikre timene i et følls liv.
Les merFôring av føll
Riktig fôring av føll er avgjørende for føllets fremtidige helse og evne til prestasjon, det vet alle følleiere. Likevel, når føllet er noen måneder gammelt, kan det være fort gjort å glemme at føll ikke er små, voksne hester. De har egne behov, og trenger eget fôringsregime.
Les merNorsk Varmblod med tiltak for å få de gode hoppene i avl
Norsk Varmblod vil ha de gode hoppene i avl: Med en pott på 50.000 kroner årlig planlegges ulike tiltak.
Les merFøll solgt for 1,4 mill på auksjon i Danmark
Nordic International Sales ved Equitour Aalborg ble en suksess, hvor det dyreste føllet ble solgt for 150.000 euro.
Les merTidlige føllskykdommer
Et knippe av sykdommer er spesielle for føll. Et føll vil også være mer utsatt for påkjenning enn en voksen hest, og dessuten mer sårbar. Derfor må alltid tegn på sykdom hos føllet tas svært alvorlig, og om man «ser det an», kan utvklingen raskt ta feil retning.
Les merSiste del av drektigheten – hva må du tenke på?
Det nærmer seg terminen for mange drektige hopper i disse tider. For noen blivende følleiere er det ren rutine, men er man «førstegangsfølleier», kan panikken komme krypende. Her er noen råd på veien den siste tiden før følling.
Les merFøllets første høst og vinter
Når føllet slippes på sommerbeite sammen med moren, kan eieren puste lettet ut. Tiden er inne for å fryde seg over føllets vekst og utvikling. Så glir sommer over til høst, og det er tid for å forberede en ny fase i føllomsorgen. Her kan du få råd om hvordan du best tar vare på føllet gjennom høst og vinter.
Les merTidlig drektighet - Omsorg og fosterutvikling
Bedekkingen er siste ledd i en lang prosess med forberedelser. Men når bedekkingen er vel overstått, melder gjerne spørsmålet seg: Hva nå? For den tidlige drektigheten har også sine utfordringer.
Les merSchöner Stern 2.premiert ved NV hingstekåring
Schöner Stern var den eneste hingsten som kom gjennom nåløyet ved NV hingstekåring for varmblods ridehester på Lefdal den 1-3. april.
Les merHvordan velge en god avlshoppe?
Det å velge ut en avlshoppe kan være en tidkrevende og vanskelig prosess, spesielt en som skal tilfredstille visse kriterier. Ofte er viktigheten av utvelgelsesprosessen undervurdert, og resultatet kan føre til overrepresentasjon av middelmådige avlsdyr, i tillegg til alvorlige økonomiske konsekvenser for avleren.
Les merDen norskeide hingsten Hesselhøj Donkey Boy til topps igjen!
Nylig gikk Donkey Boy til topps i Sverige med 9,3 i gangarter. I dag gjorde hingsten det samme i Danmark.
Les merAvl: Valg av bedekningsmetode
Avlssesongen står for døren, og vi skal i denne artikkelen forsøke å gi en fornuftig gjennomgang av sentrale faktorer verdt å merke seg når man skal velge bedekningsmetode. Les hvilke forutsetninger som kan tas i betrakning ved valg av bedekningsmetode.
Les merHingster: De store snakkisene
Det er noen dressurhingster som deles mye i sosiale medier i disse dager. Er du bare litt begeistret for dressur og avl, vil du absolutt ikke gå glipp av disse videoene. Er du over gjennomsnittet interessert, har du sikkert ikke noe i mot å se dem en gang til. Disse hingstene er absolutt verdt en kikk!
Les merGår moderne dressuravl på bekostning av hestens helse?
Det debatteres stadig om avlen av den moderne dressurhesten går på bekostning av hestens velferd. En video om nettopp dette temaet har spredd seg i sosiale medier og fått mye oppmerksomhet. Men er hennes påstander holdbare?
Les merSe hingsten som Charlotte Dujardin gav to 10´ere til!
Har du sett videoen av superhingsten som fikk to 10´ere hos selveste Charlotte Dujardin?
Les merEt steg nærmere å designe din egen hest?
Forskere har nylig kunne presentere resultatene fra de første feltstudiene med kjønnssorterte spermier i et embryo-overføringsprogram.
Les mer