Foto: Trine Melinda Vollan

Det advares mot ny dødlig hestesykdom!

Fire hester og ponnier i Sverige ble akutt alvorlig syk i mai 2014, av atypisk myopati. Tre av hestene døde. Forgiftning mistenkes være årsaken, medeler Statens veterinærmedisinske anstalt SVA i Sverige. Nå advares hesteeiere og veterinærer mot denne sykdommen, og om å være oppmerksomme denne våren!

01-03-2015 11:03
Trine Melinda Vollan
Helse og velferd

"SVA uppmärksammar hästägare och veterinärer på denna sjukdom, som tidigare inte har rapporterats i landet." melder www.hastmagazinet.com høsten 2014. Nylig gikk Horse & Hound ut med en advarel om at hesteeiere og veterinærer måtte være oppmerksom på sykdommen atypisk myopati denne våren.

«Forskning viser en sterk kobling mellom syke hester og forekomsten av løvtreet Platanlønn.»

Men atypisk myopati er på ingen måte en ny sykdom. Utbrudd av denne sykdommen er registrert så tidlig som på 1980 tallet. Det ble registrert over 400 saker i Europa i 2013!

Forskning viser en sterk kobling mellom syke hester og forekomsten av løvtreet Platanlønn (Acer pseudoplatanus). Nedbrytingsprodukter fra stoffer i planten er påvist ved obduksjon av hestene.

«Arten Platanlønn er nå i sterk ekspansjon i Norge, spesielt på Vestlandet, der den mange steder er i ferd med å bli et av de aller vanligste treslagene».

Hvis hestene rammes av atypisk myopati, vil de få problemer med å bevege seg, få kraftige muskelsmerter, sjelvinger, svetting og mørk kaffefarget urin. Hestene blir liggende på siden og kommer seg ikke opp. Dødligheten er svært høy!

En tidlig diagnose er livsviktig da overlevelsesraten bare er mindre enn 25%. En blodtest eller urinprøve vil bekrefte om hesten har sykdommen.

LES OGSÅ - I gresset skjuler det seg farer

Forekomst av Platanlønn i Norge

Arten er nå i sterk ekspansjon i Norge, spesielt på Vestlandet, der den mange steder er i ferd med å bli et av de aller vanligste treslagene. Den er også observert opp til 500 moh. i Telemark. Den står i Norsk svarteliste, en oversikt over fremmede og uønskede planter og dyr i Norge. Her blir den vurdert som en høyrisikoart som har negative effekter på stedegent biologisk mangfold.

 

Bildene er av Spisslønn, som ligner på Platanlønn (Acer pseudoplatanus). Se på bilder av Platanlønn ved å trykke på linkene.

Les mer om denne sykdommen ved å følge linkene under kilder.

Kilder:

http://www.horseandhound.co.uk/news/atypical-myopathy-warning-2-475818

www.hastmagazinet.com

http://www.atl.nu

http://snl.no/platanlønn

http://no.wikipedia.org/wiki/Platanlønn


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern