Foto: Pixabay

Status på bekreftede og mistenkte tilfeller av herpesvirusinfeksjon

Mattilsynet bekrefter at hestene som har fått påvist herpesvirus har tilknytning til samme rideklubb. Den ene hesten har deltatt på Norwegian Horse Festival. Det er mistanke om smitte hos hester fra Bergen, Granvin og Jevnaker.

28-02-2019 13:04
Trine Melinda Vollan
Helse og velferd

Artikkelen er oppdatert 15.03.19. kl 08.34.

Ved mistanke plikter praktiserende veterinær å varsle Mattilsynet

EHV-1 er en C-sykdom, som Mattilsynet i utgangspunktet ikke håndterer. På bakgrunn av sykdommens spesielle form og store potensial for smittespredning har Mattilsynet likevel valgt å pålegge restriksjoner i berørte staller.

Ved mistanke om sykdom på hest skal praktiserende veterinær tilkalles. Praktiserende veterinær vil avgjøre om det er mistanke om herpesvirusinfeksjon. Mistanken utløses ved kliniske symptomer på infeksjon i nervesystemet eller symptomer på infeksjon i luftveier samtidig med kjent direkte eller indirekte kontakt med hest smittet med herpesvirus. Ved mistanke plikter praktiserende veterinær å varsle Mattilsynet.

Status på bekreftede og mistenkte tilfeller

Bekreftet

To hester fra ulike staller i Bergen, som har hatt kontakt, er bekreftet smittet med den nevrologiske formen av herpesvirusinfeksjon. Den ene hesten deltok på Norwegian Horse Festival på Lillestrøm fra 20. – 24. februar, og har stått isolert på Bjerke dyrehospital. Den andre hesten har ikke deltatt på Norwegian Horse Festival, og fikk påvist sykdommen i Bergensområdet.

Mistanke

Det er mistanke om smitte hos hester fra Bergen, Granvin og Jevnaker. Flere av disse hestene har deltatt på Norwegian Horse Festival eller vært i kontakt med hest som har deltatt på dette stevnet.

Avkreftet

Tidligere mistanke i Gjerdrum, Lørenskog, Sandnes og Fevik er avkreftet.

Fokus på smittevern

Mattilsynet skriver videre at et stort antall hester har deltatt på stevnet på Lillestrøm, og at alle hestene ble sjekket av veterinær ved adkomst. Mattilsynet fraråder reiseaktivitet for enkelte hester som har deltatt på AEG, og at smittevern må være i fokus fremover. Hestesporten, eiere, trenere og andre ansvarlige for hest og stall har et stort ansvar for at smitten ikke sprer seg i miljøet, skriver mattilsynet.

Alle hestene som har startet i internasjonale klasser har stått oppstallet i en innendørs messehall, der det sto flere hundre hester i samme rom som den hesten det nå mistenkes sykdom hos. Mattilsynet fraråder reiseaktivitet for staller som har fått hester tilbake fra denne messehallen på Norwegian Horse Festival.

Det er viktig å holde seg oppdatert, og du kan lese hele innlegget om dette på matilsynet sin nettside ved å følge linken under.

LES OGSÅ - Status på bekreftede og mistenkte tilfeller - mattilsynet.no

LES OGSÅ - Smittsomme hestesykdommer - nå må alle hesteeiere passe på

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern