Foto: Darwin Laganzon/Pixabay

Blue Hors Don Schufro er WFFS positiv

Hingstestasjonen Blue Hors har testet den populære hingsten Don Schufro for WFFS-genet, som desverre viste seg å være positiv.

17-01-2019 09:45
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Avl

Bærer av WFFS-genet

Blue Hors valgte i mai 2018, som den første hingstestasjonen i Europa, å teste alle sine aktive avlshingster for WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome), skriver ridehesten.com. Men da den 25 år gamle Blue Hors Don Schufro ikke lengre tappes for frisk sæd, ble han ikke testet på dette tidspunktet.

I mellomtiden har imidlertid flere hester i nær familie med Don Schufro vist seg å være bærere av WFFS-genet, og det var dermed flere forhold om pekte i retning av at denne hingsten dermed var bærer av genet.

 - Vi går inn for åpenhet og har derfor også testet Don Schufro for WFFS, og han har – nesten som forventet – vist seg å være bærer av genet, forteller Esben Møller til det danske hestemagasinet Ridehesten.

LES HELE ARTIKKELEN - Blue Hors Don Schufro er WFFS-positiv - ridehesten.com

Fakta om WFFS

Warmblood Fragile Foal Syndrome forkortet til WFFS, er en arvelig autosomal lidelse forårsaket av en enkel mutasjon i PLOD1 genet. Mutasjoner i PLOD1 genet er kjent for å forårsake en lignende lidelse hos mennesker kjent som Ehlers-Danlos Syndrome VI (EDSVI)

WFFS har blitt identifisert i en populasjon av hester kjent som varmblodshester. Hovedsakelig opprinnelse er Europa i middelalderen; varmblodshester ble avlet ved at store kaldblodshester/trekkhester fra Nord-Europa ble krysset med varmblodige, lettere og raskere arabiske hester fanget i Midtøsten og Afrika.

Genfeilen har eksistert hos varmblodshesten i mange år, men først nylig har man kunnet kartlegge den genetiske kodingen.

Et føll rammet av WFFS vil vise ekstrem sårbarhet for sårdannelse selv ved kun normal kontakt med omgivelsene. I tillegg til hudsår kan det også forekomme lesjoner på tannkjøttet og andre munnhinnehinner, og abnormaliteter i brusk. Mange WFFS fostre aborteres sannsynligvis. Men hvis hoppen fullfører drektigheten, er det ingen kur eller behandling som kan redde føllet; føllet vil dø eller må avlives kort tid etter fødselen. Føll med Warmblood Fragile Foal Syndrom blir født for tidlig, er svake og ute av stand til å reise seg.

Ingen grunn til panikk

Det er kun i svært sjeldne tilfeller at det blir født føll med sykdommen, og genbærere blir ikke syke. Dersom begge foreldrene er bærere av WFFS, er det likevel bare 25% risiko for at e føll blir bært frem til termin, da føll med denne lidelsen som nevnt gjerne aborteres tidlig i fosterstadiet. Men å ha kunnskap om, og få testet avlsdyr gjør at man kan unngå å avl på to individ som er bærere av genet. Det er likeså viktig å teste avlshoppene som hingstene.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

KIlder:

Animal Genetics - Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) - www.animalgenetics.us

Artikkel: Blue Hors Don Schufro er WFFS-positiv - ridehesten.com


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern