Foto: Privat

Dressurhest måtte avlives etter å ha blitt skremt av fyrverkeri

Den 16 år gamle Grand Prix hesten Camparo måtte avlives på grunn av skadene han pådro seg etter at fire hester rømte nyttårsaften i forbindelse med en ulovlig oppskyting av raketter.

02-01-2019 18:51
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Nyheter

Artikkelen ble publisert første gang 02-01-2019 18:51, og oppdatert 09.01.2019 12.50.

Fikk panikk og rømte

Hestene ble livredde etter at det ble fyrt opp raketter bare femten meter fra stallen klokken 17.30 nyttårsaften - 30 minutter før det er lovlig å fyre opp raketter. Stallen hestene rømte fra heter Stall Horgen og ligger mellom Krokstadelva og Hokksund i Buskerud.

Stall- og hesteeier Sandra Birkeland har uttalt til VG at å fyre opp raketter femten meter fra stallen er dumskap, uansett om det er før eller etter klokken 18.

Det stod fire hester ute da rakettene ble fyrt opp rett ved luftegårdene. Hestene fikk panikk, og to av dem hoppet over porten og de to andre braste rett igjennom stålporten og rev den rett av hengslene.

Hestene ble funnet over en mil fra stallen etter en lengre leteaksjon som pågikk i over ett døgn. 

 

Etter en leteaksjon som pågikk i over et døgn, ble hestene funnet; to av dem hardt skadet. Foto: Privat.

En hest måtte avlives 

To av hestene kom fra det med mindre skader, mens to av hestene fikk så store skader at hesteeierne slet med å få dem ut av skogen og ned til veterinæren som ventet, skriver NRK. Begge hestene ble kjørt til Bjerke dyrehospital i Oslo, hvor det onsdag ble besluttet at Campaos skader var så omfattende at han ikke kom til å bli bra igjen, og måtte desverre avlives.

Mistet en trofast følgesvenn

Birkeland sier til Drammens Tidene, hvor saken først ble omtalt, at hun har mistet en trofast følgesvenn som hun var svært glad i. I tillegg vant vallaken en Grand Prix-klasse så sent som i 2018, noe som gjør at hesten var verdt flere hundre tusen kroner.

"Selv med dine 187 cm over bakken var du verdens snilleste og søteste lille hest! Mini ❤️Tusen takk for alle årene jeg fikk med deg!" skrev Sandra på sin facebookside om hennes følgesvenn Campao. Foto: Privat. 

Campao vant en Grand Prix klasse i 2018, så i tillegg til å miste en dansepartner, mistet Sandra også en av norges beste dressurhester, med all den tid og arbeid som ligger i å konkurrere på dette nivået. Foto: Privat.

Håper på organisert nyttårsfeiring

VG skriver at flere av dem som eier hester på stallen håper på en mer organisert nyttårsfeiring i fremtiden. Mange av dem var frustrerte over det som har skjedd, skriver avisen.

Denne saken, og lignende saker har gått viralt i sosiale medier både i Norge og utlandet, og flere dyre- og hesteeiere har ytret ønske og delt link til opprop om organisert nyttårsfeiring, for å forhindre flere ulykker som denne.

Bokshvile og gips

Sportshest.no har snakket med Sandra Birkeland den 09.01.og hun forteller at den ene av de to hestene som ble alvorlig skadet, hesten Hero, står på boks med gips på grunn av mange sting på beina. Hesten skal stå på boks med gips frem til midten av januar.

Hero ble hentet hjem fra rikstottoklinikken på Bjerke 4 januar, og må ha bokshvile frem til gipsen tas av. Foto: Privat.

De to andre unghestene er ok, forteller Sandra videre. Den ene er uten skrammer, mens den andre, som fikk kuttskader etter hendelsen, har fått litt komplikasjoner som lymfangitt. Den har blitt behandlet med penicillinkur og betennelsedempende, men er ellers i grei form, forteller hun.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

 

 

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern