Foto: Pixabay

Ta vare på hesten i sommervarmen!

I enkelte deler av landet har det vært og er svært varmt tatt norske forhold i betrakning. Det er derfor fort gjort å glemme hva man bør tenke på når det er varmt.

11-06-2018 20:30
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Helse og velferd
Ta hensyn til alle typer hester, men vær spesielt oppmerksom på eldre hester, føll eller hester som har mer pels.
 
- Har paddocken til hesten din skygge? Ikke la hesten din stå ute i timesvis, hvis den ikke kan skjerme seg selv fra solen! Sørg for at den kommer inn de varmeste timene i løpet av dagen.
 
Pass på at hesten har tilgang til rent vann! Og når det er varmt har hesten behov for mer vann enn ved lavere temperaturer: Enkelte studier viser at gjennomsnittlig inntak per dag når det er mellom 5 og 16 varmegrader, er 19,8 - 27,5 liter til en hest på 450 kg. Ved 25 varmegrader vil samme hest drikke 31,5 liter. Ved fysisk aktivitet vil hesten trenge enda mer væske! 

Hvor mye svette hesten taper, enten på grunn av trening eller på grunn av høye temperaturer, er i stor grad avgjørende for vanninntaket. Hvor mye hesten svetter under trening, avhenger igjen av tilførsel av salt og andre elektrolytter. Ved svetting taper hesten blant annet natrium, klor og kalium i tillegg til vann. Påfyll av disse saltene via fôret er nødvendig for at produksjonen av svette skal opprettholdes.

LES OGSÅ - Det livsviktige vannet

- Sørg for tilstrekkelig beskyttelse mot innsekter og eksem! Det finnes ulike produkter som beskytter mot innsekter og sommereksem, som for eksempel eksemdekken, fluedekken, insektsmasker og insektssprayer. 
 
[ANNONSE] Det finnes et stort utvalg av beskyttelse mot innsekter. Blant annet hos HORZE finner du et stort sortiment av insektsbeskyttelse! Trykk her for å se mer. 
Foto: Pixabay.
 
Reduser treningsmengde når det er varmt! Hold øktene korte, og/eller reduser intensiteten på treningen, ved å ha for eksempel ha hyppige skrittepauser. Ri gjerne i skyggen hvis mulig. Kjøl gjerne hesten med kjølig vann etter trening.
 
- Unngå unødig bandasjering! Overoppheting øker faren for seneskader: Derfor bør du velge benbeskyttelse som puster, både ved ridning og under transport.
 
 
Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern