Foto: Pixabay

Hestens luftveier reagerer på trening i kulden

Det er et velkjent fenomen at mennesker som utøver vintersport på høyere nivå kan få luftveisplager, som for eksempel astma. Spørsmålet er om hestens luftveier også reagerer på kaldt vær?

20-02-2018 17:56
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Helse og velferd

Det svenske magasinet hippson.se publiserte en artikkel 22.01.2016 om kulde og luftveisplager hos hest.

Årsaken til at kulde kan gi plager synes å være en kombinasjon av at luften er kald og tørr. Etter hvert som åndedrettet eller respirasjonsfrekvens øker, blir luften ikke varm og fuktig slik den burde - noe som har konsekvenser i luftveiene.

Det samme synes å skje hos hester som trener i kulde - og til og med hos for eksempel sledehunder, som kjører lange strekker. 

Amerikansk studie

Når hesten hviler vil de øvre luftveiene varme opp og fuktiggjør luften som pustes inn. Men når pustefrekvensen øker under anstrengelse, skjer dette lengre og lengre ned i lungene.

I amerikanske studier hvor fullblodshester ble trent i kaldt vær, har forskere sett at luften ikke rekker å bli varm og fuktig slik den bør, og dermed påvirker det slimhinnene langt ned i lungene hos hestene. Det er verdt å nevne er at det i dette studiet ikke engang var minusgrader under testen - det var fire til fem pluss grader. Men til tross for det relativt milde været så de altså en effekt. 

Les hele artikkelen ved å følge linken under.

LES OGSÅ - Hästens luftvägar reagerar på träning i kyla - Hippson.se

LES OGSÅ - Allergi hos hest

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern