Foto: Addestramento Etologico video

Hester er smartere enn vi tror

Vi lærer stadig vekk mer om hestens evne til å lære og deres kongnitive evner. Et studie viser at hester ber om hjelp fra mennesker hvis de står overfor uløselige problemer. Se også video av en hest som kan legge ulike brikker på riktig plass etter hvilken form brikkene har.

20-02-2017 13:31
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Trening

Hester kan lære å pusle

Hippson.se skriver at  den italienske etologi- og hestetreningssiden Addestramento Etologico viser at hester kan lære seg å pusle ved hjelp av positiv forsterkning (her godbiter). Hesten i videoen klarer å skille de ulike brikkene, og legger de på riktig plass etter hvilken form de har. 

Trykk på bildet under for å se video av hesten som kan pusle.

Studie: Hester ber om hjelp hos mennesker 

Forskning viser også at hester faktisk kan be mennesker om hjelp hvis de står overfor problemer de ikke kan løse.

Stipendiat Monamie RINGHOFER og førsteamanuensis Shinya YAMAMOTO (Kobe University Graduate School of Intercultural Studies) har vist at når hestene står overfor uløselige problemer bruker de visuelle og taktile signaler for å få menneskelig oppmerksomhet og hjelp. Studien antyder også at hester kan endre deres kommunikative atferd basert på menneskers kunnskap om situasjonen. Disse funnene ble publisert i den elektroniske versjonen av Animal Cognition 24. november 2016. 

Mennesket temte hesten for ca. 6000 år siden, og siden den tid har hester bidratt til det menneskelige samfunn på mange forskjellige måter. Ridning har blant annet fått oppmerksomhet de siste årene for sine positive effekter på menneskers fysiske og mentale helse.

LES OGSÅ - 10 grunner til at det er helsefremmende å holde på med hest

De høye sosiale kognitive ferdigheter som hester viser i forhold til mennesker kan delvis forklare hvorfor mennesker og hester ofte har et godt samarbeid. Imidlertid er vitenskapelige bevis for denne evnen fortsatt en mangelvare.

I denne studien undersøkte forskerne hesters sosiale kognitive ferdigheter sammen med mennesker i en situasjon hvor maten ble gjemt på et sted som kun var tilgjengelig for mennesker. Forsøket ble utført i en innhegning som tilhører en rideklubb på Kobe University, hvor åtte hester fra klubben deltok i studiet sammen med studenter som som passet hestene (hestepassere).

I det første forsøket ble det gjemt mat (gulrøtter) i en bøtte som hesten ikke kunne nå. Forskerne observerte hvordan hestene sendet signaler til hestepasserne når hestepasserne (uvitende om situasjonen) kom: Hestene holdt i nærheten av hestepasserne og kikket på, berørte og dyttet i hestepasserne. Denne atferd skjedde over en betydelig lengre periode i forhold til der forskerne utførte eksperimentet uten å gjemme maten.

Resultatene viste at når hestene ikke kunne løse problemet selv, sender de signaler til mennesker både visuelt (ser) og fysisk (berøre og dytte).

LES OGSÅ - Hester gjenkjenner følelseutrykk hos mennesker

På bakgrunn av disse resultatene, ble det gjort et eksperimentet nr. 2, hvor de testet om hestenes oppførsel endret seg hvis hestepasserne ikke visste om den skjulte maten. Hvis hestepasserne ikke hadde sett maten blir gjemt, gav hestene flere signaler, noe som viser at hester faktisk kan endre sin atferd i respons til hva mennesker vet om situasjonen.

Disse to forsøkene avdekker noen om hvilken atferd som brukes av hester når de kommunisere med mennesker.

Hester har høy grad av kognitive ferdigheter

Studiet foreslår derfor at hester har høye kognitive ferdigheter, noe som gjør dem i stand til å endre sin atferd i forhold til hva mennesker vet i den gitte situasjon. Denne høye graden av sosiale kognitive evner kan ha blitt ervervet i løpet av alle de år hvor hesten har vært en del av det menneskelige samfunn.

For å identifisere kjennetegn som gjør at hester danner nære bånd med mennesker i fremtidig forskning, har teamet som mål å sammenligne kommunikasjon mellom hester, samt se nærmere på de sosiale kognitive evner hester har i sin kommunikasjon med mennesker.

LES OGSÅ - When horses are in trouble they ask humans for help - kobe-u.ac.jp

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

 

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern