Foto: Stein Endresen og Hello M’Lord (tidligere Nimble) i Falsterbo 2013.

Spennende unghingst i trening hos Stein Endresen

Stein Endresen har tidligere utdannet Scott Brash sin Hello M’Lord (tidligere Nimble) og Cabachon - som ble solgt til Ukraina for flere millioner euro. Nå står den svært spennende unghingsten Cantolar på Stall Bergan, hvor den skal utdannes en stund fremover.

23-12-2016 19:55
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Sport

Har utdannet flere topphester

Stein er en av Norges fremste sprangryttere og har over 20 medaljer fra deltagelse i NM. Stein har fått plasseringer og vunnet flere internasjonale Grand Prix klasser og nasjonshoppninger. Han har blant annet deltatt i VM i Haag, Nederland i 1994, EM i Arnhem 2001 og OL i Hong Kong i 2008. Det er noen ting som Stein har på sin merittliste.

Og Stein Endresen har nå fått nok en spennende unghingst på stallen. Det er Stein selv som beskriver denne unghesten som spennende - og vi vet godt at Stein vet hva han snakker om - og ikke minst: Han vet hva han driver med.

Stein har utdannet flere topphester, blant annet Cabachon som ble solgt til Ukraina, Hello M’Lord (tidligere Nimble), og Super Sox, som Benedikte Endresen fikk fjerdeplass i EM-finalen for unge ryttere i 2014.

Nimble eller Hello M’Lord som han heter nå, ble i 2014 solgt til Scott Brash som over lang tid har vært ranket som nr.1 i verden. Hello M’Lord har allerede leveret flotte internasjonale resultater. Og Cabachon ble solgt i 2012 - for flere millioner Euro! Det kan tenkes at det kan være den dyreste hesten solgt ut av Norge?

LES OGSÅ - Scott Brash: Rytme betyr alt

Så vi vet desverre også, at Cantolar mest sansynlig bare skal være en stund på Stall Bergan. Og dette bekrefter Stein. Han sier at hesten sansynligvis blir værende et par år - da vil den nok bli solgt.

Endresen sier at han naturligvis synes det er synd at gode hester blir solgt ut av landet, «men det er dette jeg lever av.»

Skulle gjerne hatt flere «på laget»

Stein Endresen forteller at han i samarbeid med Ib Kirk (Katrinelund) har flere spennende unghester «på gang» og som har potensial til å bli topphester både i sporten og i avlen. Det kommer blant annet en 5 åring nå på nyåret, som er lovende, forteller Endresen.

LES OGSÅ - Dejlige Katrinelund - «Ingen skal stå på gårdsplassen å vente»

Men Stein sier at han er avhengig av godt samarbeid for å nå frem i toppsporten i internasjonal sammenheng. Han forteller at de fleste topprytterne i utlandet sjeldent eier hesterne de rir selv: - Vi skulle gjerne hatt flere «på laget» som kunne vært med å bidratt til å utvikle topphester her til lands, forklarer Endresen. Han forteller at han ønsker at noen vil være med å investere i fremtidens topphester - «og man må tørre å være med en stund», legger han til. «Det kan virkelig lønne seg». 

CANTOLAR - En spennende unghingst

Cantolar er kåret i flere forbund, og eies av Ib Kirk (Katrinelund Hingstestasjon) og Paul Schockemöhle. Den 6 års gamle hingsten har blant annet blitt utnevnt til premiehingst ved hannoveranerkåringen i Verden i 2012, og ble ved materialprøven i Schlieckau i Tyskland belønnet med 9,25 point i sprang. Cantolar var i 2016 i finalen i det Danske championatet.

CANTOLAR DVH 1135. "Hingsten blev i marts 2013 fløjhingst i Dansk Varmblod med stor ros for sit moderne eksteriør, sin fremragende teknik og enorme springformåen" skriver katrinelund.dk, om denne flotte unghingsten. Foto: Katrinelund.dk

Stein forteller at det er en spennende hest fordi den har uendelig med kapasitet, og den har en super ridbarhet. Cantolar er veldig følsom, og krever et system som er tilpasset han. «Han må ikke under press for tidlig.» Stein har fokus på god grunnutdanning.

«Cantolar er en hest du kan ri med følelse», sier Endresen. «Hingten gir en god ridefølelse».

Stein forteller at Cantolar er en stor edel og moderne type hest - «slike sportshester avler hester som også passer til jenter: Man trenger ikke være sterke for å ri slike hester, man må være følsomme ryttere», forklarer Endresen.

«Topphester må være superatleter» 

Planen for unghingsten neste år er å få den ut i 1.40 m. «Da vil man få et inntrykk av hestens fremtid», sier Stein. Hingsten kom for et par månder siden, men Cantolar og Stein har vært ute i et par 1.20 m klasser, hvor hingsten gikk feilfritt begge klasser.

Gullkantet stamtavle - overbevisende føllårgang

Cantolars far, Canstakko, var også premiehingst og ble nr. 2 i sin materialprøven med 10,0 i løshopping og fikk 9,5 hos fremmedrytteren. I 2010 vant Canstakko to kvalifikationer til Bundeschampionatet.

Cantolar mor, Singular’s Queen, stammer fra den kjente brazil-holsteiner Singular Joter I, som har avlet 36 suksessfulle spranghester på høyt nivå, bl.a. Sinclaire under Christian Ahlmann (som er ranket nr. 1 i verden pr. 30 november 2016).

Den første føllårgang etter Cantolar var meget overbevisende med flere premieføll både i Danmark og Tyskland. Ved Dansk Varmblods Eliteskue i 2015 var det to Cantolarføll i finaleringen ut av 16 bedekkede hopper. Dette resulterte i at "Årets spranghingsteføll" Caiton Ravnes - var etter Cantolar.

Cantolar. Foto: Katrinelund.dk 

Video av Cantolar:

Hva ser man etter i en topphest?

Samtalen med Endresen leder etterhvert inn på hva man egentlig bør se etter hos en topphest. Det første Stein påpeker er at hesten må ha et godt hode - «hesten må være mentalt sterk».

«Kombinasjonen av at den både er modig og forsiktig er viktig.» «Så må den ha gode gangarter, spesielt en god galopp - og balanse, understreker den tidligere OL rytteren. Videre påpeker Stein at hesten må ha en fornuftig teknikk og være naturlig forsiktig. 

LES OGSÅ - 10 tips for å bli bedre til å se steg

«Topphester må være superatleter». «En atletisk hest gir deg en følelse av å være atletisk og myk.» «Så må hesten ha en god munn!»

Hesten må ha et naturlig trekk mot hindrene, forklarer Stein. Hos unghester kan man ikke nødvendigvis forvente dette, men når hestene får mer rutine bør dette være fremtredende♣

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern