Foto: Trine Melinda Vollan Fjellstad

Forskning: Hester kan bruke symboler i kommunikasjon med mennesker

Studie viser at hester er mer intelligente enn man tidligere har antatt. Dette kommer frem i et studie gjennomført av norske forskere ved veterinærhøyskolen.

27-09-2016 19:43
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Helse og velferd

Hesten smartere enn antatt

Forskerne trente opp 23 hester til å bruke symboler på skilt, for å fortelle eierne om de ville ha på seg dekken eller ikke, skriver abcnyheter.no. og forskning.no

Dette er et overraskende funn, for i forskerkretser er det skepsis til hesters evne til å bruke todimensjonale symboler til å kommunisere.

Dette studiet viser at ved å bruke de riktige metodene, kan hestene faktisk kommunisere og uttrykke sine meninger og de kan ta valg som virker fornuftige, sier forskningsleder Cecilie Mejdell til BBC. Hun forteller videre at dette er viktige erkjennelser om hestens kognitive evner, hvordan de lærer og tenker.

"Horses are often considered to be not very intelligent but this shows that using the right methods they can actually communicate and express their opinions and they can take choices that seem sensible to us even." ∼ Cecilie Mejdell til BBC

Ridehestene ble trent opp til å bruke mulen til å peke på tre ulike symboler som representerte dekken av, dekken på eller ingen endring. Når de hadde pekt på et skilt ble hestene belønnet med å få dekkenønsket oppfylt, samt en gulrot i belønning. 

Vil ha på seg dekken i kaldt og vått vær

Hensiktet med studiet var å finne ut om hestene ville ha på seg dekken eller ikke. Hestene ønsket å ha på seg dekken når det var kaldt, når det blåste og når det regnet. De ønsket å være uten dekken når det var sol ute.

LES OGSÅ - Hester gjenkjenner følelseutrykk hos mennesker

Karen McComb, professor i "animal behaviour and cognition" ved Universitetet i Sussex, sier til BBC at denne treningsmetoden er en viktig betrakning i forhold til hestevelferd. Hun sier at hesten faktisk kan ha lært seg å tolke menneskelig adferd, noe som har sentral betydning i vår forståelse av valg treningsmetoder og kommunikasjon med hesten.

Se forskernes egne videoklipp:

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern