Foto: Ayla Marie Smedbak Hansen

Må man ha masse penger for å lykkes i hestesporten?

(Fagblogg) Alle vet at hestesport er dyrt. Betyr det at vi må ha mye penger for nå målene våre? Det korte svaret er nei, faktisk. Her er 6 tips til hvordan du kan sette deg gode mål, og bevare den motivasjonen du trenger for å komme dit du ønsker.

21-04-2016 13:18
Liv Merete Mortensen, mentaltrener.
Rytterprestasjon

En av nøkkelene til sukksess er å sette seg målbare mål for ridekarrieren sin. Når du har satt deg gode mål, vet du hvor du skal, du vet når du har tenkt å komme deg dit, og du vet hva du må gjøre for å komme dit du vil. 

«Hvis du ikke vet hvor skal, ender du sannsynligvis et annet sted.»

∼ Lawrence. J. Peter

 

Hvorfor driver du med hest?

Hva driver deg til å stille opp i stallen hver bidige dag i all slags vær og vind, når de fleste andre du kjenner drar på shopping, henger med venner, trener og gjør andre ting som du kanskje ikke har tid til å prioritere, nettopp fordi at du driver med hest?

Har du tenkt over hvorfor du driver med hest og hva du har som mål for din egen ridekarriere? Driver du med dette fordi at du har et brennende ønske om å bli den beste rytteren i verden? Er ambisjonene dine å utvikle gode unghester? Eller kanskje trives du med å drive med hest på et hobbynivå, og målet ditt er å kose deg sammen med hesten og lære litt mer dag for dag?

De aller fleste trener for å se resultater på den ene eller den andre måten. Det viktigste er ikke hvor høye abisjoner du har. Det som er viktig er at du har mål som du jobber mot, som motiverere deg og som du er følelsesmessig knyttet til. Uansett hva dine mål med ridningen er, så er det viktig at du tenker over hvorfor du ofrer så mye tid, svette og tårer for å drive med hest.

LES OGSÅ - 4 tips som kan gjøre deg til en bedre rytter

Det kan være mange som driver med hest fordi foreldrene er pådrivere, eller fordi at venninne gjør det, eller fordi man av andre årsaker føler at det er forventet.

Det er viktig at du reflekterer over hvorfor nettopp du velger å drive med hest, og hva det er som motiverer deg. Det er du selv som må ønske å gjøre det du gjør for at du skal finne en indre motivasjon som driver deg!

«Selvtillit på hesteryggene er helt vesentlig for å lykkes.»

Når du skal sette deg mål med ridningen din, er det lurt å både sette seg drømmemål (visjon), hovedmål og delmål. Drømmemål er det du drømmer om langt der fremme. Det kan være å ri i store internasjonale mesterskap, vinne EM, eller kanskje kvalifisere seg til OL. Hovedmål er mål du setter deg som er mer realistiske i en nærmere tidsperiode, feks ri en klasse høyere, delta i NM, mens delmål er alle de små målene du setter deg for å kunne oppnå hovemålene dine, feks flinkere på å regulere tempo eller lære seg sjenkelvikning.  

6 tips til hvordan du setter deg gode mål: 

  1. Målene må være personlige og positive. Målet må gjør noe med deg. Målet skal frembringe positiv energi og motivasjon når du tenker på det.
  2. Et godt mål vil gi utfordringer som man må løse underveis. Når du mestrer utfordringen blir følelsen enda bedre. Det er viktig å være forberedt på at det kan komme utfordringer, du vil da ta utfordringene på en bedre måte enn om du ikke var forberedt. 
  3. Målene må være attraktive og store, men delmål og hovedmål må være realistiske.
  4. Målene må være skrevet ned og du må minne deg selv på målet ofte. Heng det gjerne slik at du ser det hver dag. 
  5. Målene må være kvantifiserbare, dvs. at målene må kunne måles. Tid og mengde må kunne defineres. Målene må altså være konkrete og du må analysere hvordan du skal kunne nå dem, og det må kunne måles om du har nådd målet. 
  6. Du må kunne evaluere hvordan du ligger an i forhold til målet. Kanskje du må endre opplegget eller jsutere målet? 

Jo mer konkrete målene dine er, jo lettere er det å jobbe for å nå målene, og ikke minst vite om du har nådd de. Når du har satt deg konkrete mål, skal du spør deg selv, "hvorfor skal jeg lykkes med å nå målet?" Når du stiller deg selv dette spørsmålet, vil du begynne å leter etter positive egenskaper og kvaliteter med deg selv som rytter, som gjør at du får enda større tro på at du skal klare å nå målet.

«Det du fokuserer på, får du mer av.»

Selvtillit på hesteryggene er helt vesentlig for å lykkes. Du må se styrkene i deg selv, og bygge deg opp for å nå målet. Dersom du begynner å lete etter tusen grunner til at du ikke kan nå målet, vil du trekke deg selv ned, og begynne å miste troen på det du gjør. Se alltid på alle grunnene til hvorfor nettopp du skal lykkes med det du driver med. Let også etter kvalitetene med hesten din. Det du fokuserer på, får du mer av. Fokuser derfor på det du ønsker å ha mer av. Lag det til en vane å tenke på alle dine og hestens kvaliteteter, det vil styrke dere begge. 

Men må jeg ikke ha masse penger for å komme opp å frem innen hestesport?

Vi vet alle at hestesport er dyrt, og dette kan legge en bremser for mange av oss, fordi vi tror at vi ikke kan nå målene våre uten å ha massevis av penger. Men penger trenger ikke å være noe hindre for at du skal nå målet ditt. Dersom du ønsker noe sterkt nok, finner du alltid en løsning. Om det er noen trøst, så har flesteparten av de aller største rytterne i verden måttet jobbe seg opp til toppen! De har ikke hatt overflod av penger eller fått servert hester på et gullfat. De har måttet ri seg opp slik som de aller fleste andre må. 

LES OGSÅ - Trening: Hva er retthet?

Selv har jeg erfart å måtte jobbe hardt for å finansiere hestene mine. Jeg begynte å jobbe som 12 åring. På det meste studerte jeg i Stavanger (pendlet tre timer til dagen), hadde to-tre hester på stallen, jobber på gatekjøkken i ukedager og helger, jobbet på to utesteder på nattestid i helgene, hadde fem vaskejobber, jobbet i stallen, i tillegg til at jeg serverte i selskaper og brylluper. Dette kom selvføleglig i tillegg til utallige timer på hesteryggen og reising på stevner. "Butikken" gikk rundt, men jeg måtte jobbe hardt for å drive med det jeg elsket mest i hele verden. Jeg nådde mange av de målene jeg hadde satt meg, men jeg hadde ikke kunnet oppnå noen av dem om jeg ikke var villig til å jobbe hardt. Jeg kunne heller på ingen måte ha jobbet så hardt og mye dersom jeg ikke hadde et stort nok ønske om å nå målene og var motivert for å nå dem. Motivasjonen er det som driver deg til å gjøre de rette prioriteringen og gir den innsatsen det kreves for å nå målene! Har du satt deg gode mål, vil du bli brennede motivert bare med å tenke på målet.♥

Om metaltrener Liv Merete Mortensen:

Hun er selv sprangrytter og eier og driver Ample Mentaltrenerne As sammen med Steffen Håkull. De er utdannet inspirerende coach og mentaltrenere, og jobber med å utvikle mennesker til å oppnå suksess innenfor privatliv eller karriere ved bruk av mental trening. 

Ample tilbyr mental trening til ryttere: Gå inn på www.ample.no for mer informasjon.


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern