Foto: Youtube: Jessica Michel

Trening: Hva er retthet?

(Blogg) Nå har vi gjennomgått trinnene i treningsskalaen for hesten: Takt og rytme, løgjøring, kontakt, skyvekraft og retthet, og samling. I dette innlegget skal ta en oppsummering, og se enda nermere på retthet, som er gjennomgående i alle faser i treningen.

14-04-2016 14:34
Linn Therese Olafsen & Trine M. Vollan Fjellstad
Trening

En oppsummering

Som jeg har nevnt tidligere er alle punktene i treningsskalaen avhengig av hverandre: Hvis vi deler skalaen inn i tre faser, finner vi at:

1. Avslapping, rytme og kontakt utgjør første fase. Hesten skal oppfordres til å slappe av, finne sin naturlige rytme og søke en elastisk kontakt til rytteren gjennom tøylen.

♦ LES OGSÅ - Trening: Takt og Rytme

♦ LES OGSÅ - Trening: Løsgjørende arbeid

2. Den andre fasen består av utviklingen av skyvekraft fra bakparten som gir fremadbydning og retthet.

♦ LES OGSÅ - Trening: Fremadbydning og skyvekraft

3. Den siste fasen består av å utvikle den bærekraften til bakbeina som kalles samling. 

♦ LES OGSÅ - Trening: Samling - Hvilke tegn viser hesten på at den er samlet?

Punktet «retthet» går igjen i alle faser og alle steg på veien. Hesten er nødt til å ha en god rytme og retthet for å slappe av, og den kan heller ikke utvikle bærekraft og akseptere bittet hvis den ikke er avslappet og rett. 

Hva er egentlig retthet?

Alle som har prøvd å skritte hesten på halvlange tøyler på rett spor, vet at dette egentlig kan være vanskelig å få til.

Alle hester har en naturlig assymetri i muskulaturen, og tradisjonelt sett viser retthet til tanken om at en hest skal være helt rett i kroppen. Dette handler om utviklingen av symmetriske muskler, og at hesten distribuerer vekten sin likt på alle fire beina. Når vi snakker om en skjev hest, betyr det ikke at hesten er krokete i kroppen, men at den vingler, drar seg ut sideveis, stikker ut stkulderen ect. Når vi ønsker å "trene en hest til retthet" betyr det at vi trener hesten til å holde en bestemt linje som er definert av rytterens lette hjelpere. Dersom hesten er skjev vil den drifte ut til en av sidene, eller forskyve seg hvis rytteren korrigerer dette med skjenkler eller tøyler.

LES OGSÅ - 5 ting du aldri skal si til en hestejente

De fleste hester har assymetri i ryggvirvlene og tenderer til å dra mer i en retning enn den andre som resultat av ulik vekfordeling på beina som karakteriseres som assymetri. Dette er årsaken til at vi må være kjent med muskulaturen og bevegelsesmønsteret til hesten slik at du kan utvikle lik muskulatur på begge sider. Alle hester har en sterk og en svak side, og det er viktig å utvikle smidighet og styrke like mye på hver side. Dette vil si at hesten skal bevege seg med lik skyvekraft fra begge bakbena slik at krafen forskyver seg framover og hesten beveger seg rett fram på linje med lik kontakt i begge tøylene.

LES OGSÅ - Belagur - Fra travbanen til den internasjonale dressurarena

Høres enkelt ut? Det som er viktig å påpeke er at når du har en skjev hest skal ikke kontakten bli noe sterkere, det handler om å fjerne vekten fra den "tunge tøylen" og få en mer stabil og konsekvent kontakt i den "lette tøylen". 

«Retthet defineres derfor som evnen til å forflytte seg på en rett linje, og krever en symmetrisk muskulatur og en balansert ryttert»

På grunn av vekten til hestens hode og nakke (10 % av kroppsvekten) vil en bøyd nakke også føre til ujevn framdrift. Uavhengig av naturlige effekter, er assymetrisk framdrift varemerket til skjevhet hos hesten. 

Fra et biomekanisk synspunkt, er rytme å ha symmetrisk framdrift, og av den grunn er symetrisk framdrift ekstremt viktig i perfeksjoneringen av rytme. 

For å si det med andre ord, en skjev hest kan ikke ha en jevn rytme, og uten bilateral jevn framdrift kan ikke hesten ha skyvekraft heller. Retthet defineres derfor som evnen til å forflytte seg på en rett linje, og krever en symmetrisk muskulatur og en balansert rytter.

Don Juan de Hus

Når vi nå har vært gjennom fasene i treningsskalaen er det dags å nyte synet av den 8 års gamle hingsten Don Juan de Hus e. Jazz x Krack C, og hans rytter Jessica Michel. I videoene får vi et innblikk i hvordan takt og rytme, løgjøring, kontakt, skyvekraft, retthet og samling ser ut når det ser godt ut.♥

Om Linn: Hun er utdannet etolog, tilbyr personlig oppfølging, konsultasjoner samt tilridning for de som ønsker tettere oppfølging. For å lese mer om tjenester Linn tilbyr, kan dere gå inn på www.equiconsult.no, og følg dem gjerne på bloggen www.equiconsultblogg.com, og på instagram


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern