Foto: Trine Melinda Vollan Fjellstad

Schöner Stern 2.premiert ved NV hingstekåring

Schöner Stern var den eneste hingsten som kom gjennom nåløyet ved NV hingstekåring for varmblods ridehester på Lefdal den 1-3. april.

08-04-2016 10:47
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Avl

Etter nok et frafall var det bare 3 hingster som stilte til kåring ved Lefdal 21. mars.

Blant de meldte hingstene sto følgende hingster igjen:

  • Dille Belamigo (2013 e. Belamour – Vystrel). Klasse III. Eiere Carolin Dille (oppdretter) og Kjersti Moen Fagerheim.
  • Senzation Desire (2013 e. Sezuan – De Niro). Klasse III. Eier Nicoline Blix.
  • Schöner Stern (2011 e. Sunny-Boy – Solos Landwind). Klasse II. Eier Hanne Margrethe Eriksen.

LES OGSÅ - Gode unghester i Elitefinalen - Hestesport.no

Denne gang var det hingsten Schöner Stern som bemerket seg. Den ble kåret også i fjor, og er nå kåret på livstid. Hingsten oppnådde og 2. premie, med en gangartsindeks: 8,2. Hingsten har en sprangindeks fra i fjor på: 7 (7-6,5-6,5-7-8)

Hingsten har fantastisk lynne og synes alt er gøy

Vi snakket med eier Hanne Margrete Eriksen for å lære litt mer om denne flotte hingsten. Vi lurte blant annet på hvordan det føltes få den ferdigkåret og premiert. - Helt fantastisk! Jeg er så utrolig glad for de gode karakterene og tilbakemeldingene som hingsten har fått, forteller den takknemlige hingsteeieren. På spørsmål om hva planen med Schöner Stern er fremover, svarer Hanne at han forhåpentligvis skal ut i unghestklassene utover våren og sommern. - Hingstens sterkeste side i sporten er han har et fantastisk lynne og synes alt er gøy! Hingstens sterkeste gangarter er skritt og gallop, så nå må vi blant annet jobbe med å styrke travet. - Det blir spennende å se hvordan hingsten utvikler seg fremover, sier Hanne muntert. Men Hanne sier at hun er opptatt av å ta ting i hestens tempo.

Så hva er det beste denne karen får å spise, må vi spørre. Hanne smiler og sier at det er gulrøtter og godbiter. 

Nårtid gjør Schöner Stern (Steinar til daglig) deg mest glad? - Når han møter meg i havna og når han putter tungen i hånda mi og skal kose, sier Hanne Margrethe. Det er ingen tvil om at denne kjekke karen har kapret hennes hjerte.

Schöner Stern står til avlstjeneste i 2016

Schöner Stern sin far er det kjente hingsten Sunny Boy DVH 997, som blant annet har 17 kårede sønner i Tyskland og adskillelig statspremierte døtre. I 2015 ble 2 sønner (hvorav den ene er Schöner Stern) kåret i Norsk Varmblod. 

Schöner Stern står til avlstjeneste i 2016 ved naturlig bedekning hos eier, Hanne Margerete Eriksen (bildet) i Skien. 

I Danmark er Sunny-Boy bl.a. far til årets føl 2003, årets 2-års hoppe 2005, årets dressurhoppe 2008 og årets 2-års hoppe 2009, samt sølvmedaljehoppen Gørklintgårds Kiki Dée og bronzemedaljehoppen Gørklintgårds Gaya. Han er far til 3 kårede hingster i DK, blant annet Gørklintgårds Santos DVH 1026 og Sting DVH 932. I alt er 40 døtre kåret, hvorav 65 % i DH. Sunny Boy passer til et bredt utsnitt av dressurbetonede hopper, og tilfører type og utrykk, samt rummelighet i bevegelsene. Sunny-Boy er far til årets 2 års hoppe 2015 i Norsk Varmblods.

Mor til Schöner Stern er Cayenne Tågerup, som er tildelt sølvmedalje i Dansk Varmblod. Cayenne Tågerup ble eksteriørkåret i DV i 2000 med 9 i helhet og ble tatt ut til Eliteskuet. Ved sadelkåringen oppnådde hun i gangartsdisiplinen 858 poeng. I semifinalen ved 4 års DSA fikk hun bl.a. 8,5 for skritt og kapasitet. 

Mormor til Schöner Stern er sølvmedaljehoppen Cadillac Tågerup etter elitehingsten Castro. Cadillac Tågerup fikk karakteren 9 tre ganger ved sin eksteriørkåring i DV, og oppnådde også 9 i ridbarhet ved sadelkåringen. Hun står registrert med 12 avkom. Blant dem en kåret hingst, Lamborghini Dane DVH 796. Mormors mor er elitehoppen Rodia, kåret med 9 i helhet. Hun mottok ved egnethetstesten bl.a. 9 for sin trav. Hun har 15 avkom, blant dem en kåret hingst, Chrysler Tågerup DVH 643. 

Schöner Stern står til avlstjeneste i 2016 ved naturlig bedekning hos eier i Skien. Hingsten behandler hoppene veldig bra. Informasjon og pris kommer de nermeste dagene.

Dommerne bemerket før resultatene ble annonsert, at selv om hingstene ikke nådde frem, betydde det ikke at de ikke var gode hester med en fremtid i sporten. 

Dille Belamigo viste en god rideprøve, og fikk 8,5 for kapasitet. 

Den 3 års gamle NV-hingsten Dille Belamigo e. Belamour x Vystrel, ble oppfordret til å stille på nytt neste år da den viste en god rideprøve. Testrytter gav den 8-8-8 på gangarter og 8,5 for kapasitet, med komentaren "en hest for fremtiden". Dommerne mente at den foreløpig hadde for lite hingstepreg (kjønnspreg) og var noe uferdig.

Senzation Desire til salgs

Den ravnsorte vakre 3 års hingsten Senzation Desire 2013 e. Sezuan x De Niro, nådde desverre heller ikke helt frem, etter at den hadde vist seg noe spent frem på under kåringen. Den fikk gode karakterer på 2 års utstillingen i september 2015, hvor den viste seg bedre frem og fikk karakterene 9 for trav, 8,5 for galopp og 8,5 i helhet! Så dette er utvilsomt et spennende emne for sporten. Hingsten står forøvrig til salgs på facebooksiden Sezuan - Danish Varmblood Stallion. Hingsten er i dag ca 163 cm, og har en forventet mankehøyde på 167-168 cm.

Senzation Desire er til salgs, og er et spennende emne for sporten selv om den ikke ble kåret.

Blant ponnihingstene var det heller ikke så mange påmeldte, men det var flere raser som var representerte. Følg linken under for å lese mer om de kårede ponnihingstene.♠

LES OGSÅ - Hingstekåring på Lefdals - Hestesport.no


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern