Foto: Illustrasjonsfoto Sportshest.no

Takt og rytme - Unngå "The holy shit distance"!

Blogger, etolog og sprangrytter Linn Therese Olafsen, gir dere her en rask innføring i en av de viktigste faktorene for å ri en vellykket runde på sprangbanen - Takt og rytme!

10-03-2016 10:35
Linn Therese Olafsen, Etolog.
Trening

En av de viktigste faktorene for å ri en vellykket runde på sprangbanen er: Takt og rytme! 

Takt og rytme er det første man legger vekt på i ridningen av en hest, og er det grunnleggende i all ridesport, ikke bare sprang! Det er en grunnleggende byggekloss i all trening av alle hester.

Takt og rytme er noe du må ha på plass i alle øvelser, også mellom alle hindrer du skal hoppe. Takt betyr at gangarten skal beholde sitt riktige bevegelsesmønster under rytter.  

  • Skritt er en 4 taktig gangart
  • Trav er en 2 taktig gangart
  • Galopp er en 3 taktig gangart  

Når du kjenner at hesten din er taktfast i gangarten, gjelder det å holde rytmen i det tempoet du skal ri i. Dette tempoet vil variere med øvelsen eller høyden du rir, men det skal alltid være en rytmisk flyt basert på en ren takt.

Lag et system!

Så lenge du trener på takt og rytme er ikke høyden på hinderne så vesentlig. Det er alt du gjør i mellom hindrene som avgjør. Det samme er gjeldende mellom overganger og øvelser.

«Å beholde en god takt og rytme gjennom hele banen er noe man aldri kan få nok trening og rutine i!»

Systemet vi praktiserer på hestene våre nå er bygget på tre prinsipper:   

  • Hold hesten foran sjenkel
  • Hold hesten rett
  • Hold balansen på bakbeina

Disse tre punktene er jeg bevisst på i tillegg til rytme og takt mellom hinderene. Deretter kommer tankene på å runde galoppen, og skape bedre kvalitet i ridningen.

LES OGSÅ - Scott Brash: Rytme betyr alt

Når disse tre faktorene er på plass blir det plutselig lett å se distansene og beholde flyten hele veien. Å beholde en god takt og rytme gjennom hele banen er noe man aldri kan få nok trening og rutine i!  

Så hvordan starter du?   

Generelt er noe av det viktigste du gjør å kartelegge både dine og hesten sine sterke og svake sider. Når du har gjort deg opp et utgangspunkt, er det lettere å jobbe videre for å nå de konkrete målene.

Spørsmålene jeg stiller meg selv, og som jeg forøvrig bruker en treningsdagboken til, er:    

  • Hva er hestens sterke/svake sider?  
  • Hva er dine sterke/svake sider?  
  • Hva vil du først og fremst prioritere å jobbe med?   

Når det gjelder utviklingen av en god rytme og takt på sprangbanen må du finne en god grunngalopp. Denne grunngaloppen er utgangspunktet. Tempoet vil jo variere litt med hestens stegfrekvens og steglengde, men rytmen skal være den samme gjennom hele banen.

LES OGSÅ - 4 tips som kan gjøre deg til en bedre rytter

For eksempel: Med en stor hest kan du legge to bommer på bakken med 21 m i mellom og rir på 5 steg igjen og igjen og igjen.. og igjen. Helt til rytmen sitter.  Når jeg rir hesten min, må jeg fokusere på å ha mer is i magen når jeg rir. Han har stor steglengde og lav frekvens på stegene sine, og vil gjerne gå litt stort. Når steglengden blir for lang blir også galoppen for stor og det er vanskelig å beholde rytmen. Derfor ønsker jeg heller å korte litt ned på steglengden, og øke frekvensen. Framover skal vi derfor ri mye øvelser som innebærer regulering av steg, så vi beholder en god flyt gjennom hele banen.

"The holy shit distance"

På videoen under ser dere at vi har en god rytme gjennom hele banen - helt til de to siste hinderne. Etter kombinasjoen blir steglengden lengre uten at tempoet øker betraktelig - noe som gjør at vi mister rytmen ned til siste hinderet og jeg blir med på et gigantisk steg kjent som "the holy shit distance".    

Det viktigste er å legge en plan; og deretter følge den! I tillegg kan du forestille deg George Morris på sidelinjen som roper til deg:

Foto: Equiconsult.no

Om Linn: Hun tilbyr også personlig oppfølging og konsultasjoner for de som ønsker tettere oppfølging. For å lese mer om tjenester Linn tilbyr, kan dere gå inn på www.equiconsult.no, og følg dem gjerne på bloggen www.equiconsultblogg.com

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern