Foto: Kristin Ånesen

Narasinforgiftning: NHS ber Mattilsynet gjennomgå rutiner

Norsk Hestesenter ber Mattilsynet gjennomgå rutinene hos norske produsenter etter at det for 5.gang er registrert stoffet narasin i kraftfôr til hest.

11-02-2016 19:57
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Helse og velferd

Dette kommer frem på NHS sin nettside nhest.no i dag. De skriver at de er bekymret for hestevelferden, og ber Mattilsynet «ta tak i saken som overordnet organ for dyrevelferden i Norge.»  Bakgrunnen for denne bekymringen er at det nå for 5.gang er registrert at det giftige stoffet narasin har havnet i kraftfôr til hest.

LES HELE SAKEN - Narasinforgiftning: NHS bekymret for hestevelferden - nhest.no

I 2015 måtte 19 hester avlives som følge av narasinforgiftning i fôr fra Felleskjøpet i Sør-Trønderlag. Den gangen lovet leverandøren å stramme inn rutinene. I januar i år bekrefter likevel Felleskjøpet at det ved en feil var kommet kyllingfôr (narasin) i en storsekk levert til en stall i Skien.

6. februar kommer det pressemelding fra Norgesfôr Råde Mølle om mulig funn av narasin i kraftfôrsekker levert i Østfold. I dag kommer det frem i en ny pressemelding fra denne leverandøren at foreløpige prøvesvar mottatt fra uavhengige laboratorier viser verdier under Mattilsynets tillatte grenser for narasin i hestefôr. Men likevel er det indikasjoner på at hester fra to staller har fått i seg fôr med narasin, står det i pressemeldingen fra Norgesfôr.

LES OGSÅ - Hester fikk forgiftet fôr i Skien

Bjerkedyrehospital la ut en artikkel på sin nettside om narasinforgiftning denne uken etter mistanke om narasin i kraftfôr levert i Østfold. De skriver at det ikke finnes motgift mot narasin, og at hester som har fått i seg store doser med narasin, og utvikler alvorlige symptomer, har dårlige prognoser. Prognosen er også dårlig hvis flere organsystemer er skadet. Heldigvis kan prognosen være god for hester som kun har fått i seg små doser. Men uansett om diagnosene er bedre ved mindre doser, kan det likevel bety uker med bokshvile og lang opptreningstid.

LES OGSÅ - Narasinforgiftning hos hest - bjerkedyrehospital.no

 

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern