Foto: Team Schilbred Dressage/Showjumping

Radomir - Hesten som går like godt til lands som til vanns

Fikk du med deg den superpopulære videoen av den tapre lille grå hesten som plasket seg til en seier i Intermedaire I i Tønsberg? Videoen har blitt delt over 1.100 ganger og har hatt 100.000 visninger på facebook. Vi kontaktet rytteren, for vi ville gjerne vite mer om denne fantastiske ekvipasjen!

02-08-2015 14:13
Trine Melinda Vollan
Sport & Smått

Sportshest.no tok kontakt med rytteren Cecilie Schilbred, etter at videoen som ble lagt ut av henne og den flotte vallaken hennes, Radomir, har løpt løpsk på sosiale medier. Videoen viser en flott prestasjon i Intermedaire I, hvor hesten blant annet utfører flotte piruetter i vanndammer så store som innsjøer på stevne på Stall Gøtesen, mens regnet plasker ned!

SE FILMEN HER:

Ekvipasjen vant Intermedaire I med over 68 % fra to av dommerne og 66,7% hos den tredje! I kommentarfeltet til videoen på facebook kan man lese kommentarer fra flere imponerte lesere. En leser skriver: «Er det ikke dette dressur dreier seg om egentlig... Lei av folk som stadig skylder på vær, utstyr, baneforhold osv. Har du og hesten gjort leksa, så blir resultatet deretter. Herlig å se at det går like bra «til vanns som til lands.»»

Da vi kontaktet Cecilie og ønsket å lage en sak om henne, ble hun kjempeglad og sa: «Tusen takk for at dere vi skrive litt om oss fra utkantsnorge!» Men vi fikk også streng beskjed om at vi ikke fikk fremstille det som at det var en fantastisk bragd av henne selv. «For alle de andre i samme klassen hadde samme dårlige forhold og samtlige gjennomførte med stil!»

Hestefamilie

Cecilie er 45 år ung og kommer fra Bergen, men er nå bosatt utenfor Kristiansund sammen med mannen sin Andreas og hennes to barn, Marie og Magnus. Hele familien rir og de har sitt eget anlegg hjemme på gården. Cecilie og Andreas er begge tidligere sprangryttere. Cecilie red opp til 1.40 m og mannen hennes har ridd GP. Men nå har begge havnet i «dressurfella».

Hele familien er hestefrelst. Foto: Privat

Cecilie er utdannet Trener II med fordypning i sprang, og jobber fulltid som trener. «Jeg har mange nydelige og flinke elever som jeg er utrolig glad i», forteller den sjarmerende bergenseren.

Den lille grå 

Teglvangs Radomir er en 13 år gammel DV vallak etter Heslegårds Rubin og Sidney. 

Radomir kom til Cecile i april 2012, egentlig som en salgshest som hun skulle ri for salg. Etter bare to dager visste hun at dette var hesten hun selv skulle ha! Og det var selv om hun faktisk ikke skulle ha flere hester. «Noen ganger bare vet man, uten å kunne sette nøyaktig ord på hvorfor.» 

Hun forteller at Radomir ikke var som alle de andre hestene hun har hatt. Han var spesiell, forteller Cecilie. «Og utfordrende» understreker hun. «Både på godt og vondt.»

 

Radomir og Cecilie har god grunn til å smile! Foto: Privat

«Det han gjorde der ute i "innsjøen" i Tønsberg, er et resultat av tillit og et godt system i treningen.» «Han er faktisk livredd for vann!»

«Disse tre årene med ham har gitt meg mange grå hår, men han er desidert den hesten som har lært meg mest.» Cecilie forteller at Radomir har lært henne alt om hvor viktig gjensidig tillit er. Hesten har gitt henne lærdommer om tålmodighet, kjærlighet og ydmykhet. 

«Det han gjorde der ute i "innsjøen" i Tønsberg, er et resultat av tillit og et godt system i treningen.» «Han er faktisk livredd for vann!» Cecilie opplyser om at hvis dette hadde vært for et år siden, hadde ekvipasjen ikke engang kommet inn på banen. «Det tok litt tid i Tønsberg også. Radomir var stiv av skrekk da han plutselig sto der med alle fire bena plassert oppi vanndammen.» 

Cecilie forteller at hun hadde bestemt meg for å se om Randomir villig gikk opp midtlinjen. Hvis han ble stresset og utilpass skulle hun trekke seg. Men da dommeren blåste i fløyten, var den lille grå vallaken klar og sa «Ok, let´s go!» 

«Og så bare gikk han, som om han var programmert!» forklarer den sympatiske bergenseren, og smiler. 

Radomir trenger faste rutiner for å være trygg. Han har et fast treningssystem han jogger gjennom 5 dager i uken. Det er det samme systemet han går når han varmer opp før konkurranse. Da føler han seg trygg. Programmene kjenner han, for det fungerer best for ham. Fra å prestere med veldig varierende resultater utifra dagsform og humør, har denne flotte vallaken nå sakte men sikkert begynt å krype oppover til gode prosenter i både Prix St. Georg og Intermediaire I. Cecilie forteller at han på Ellingsrud passerte 70% av ene dommeren, og plutselig i Tønsberg fikk han over 72% av en av dommerne! «Det har blitt mange gledestårer de siste stevnene kan jeg fortelle deg!» 

LES OGSÅ - 10 ting som kjennetegner en god rytter

 

Ekvipasjen følger et fast treningssystem 5 dager i uken. Foto: Privat

Cecilie har et mål om at Randomir en dag skal kunne stille til start i Intermediaire II og Inter A. Han er flink hjemme, både med passage og nå også etterhvert i piaffen. «Ener´ seriene er stabile helt til vi kommer til 5-6 stk, så bobler det litt over.» Cecilie forklarer at Radomir må få tid til å finne roen, og være trygg på programmene hjemme først.  

«For meg er ikke det viktigste å absolutt skulle ri de høyeste klassene.» Bergeneseren sier at det viktigste er at hesten skal føle seg trygg og være klar. «Er den ikke det, så lar vi det være» sier hun bestemt. 

Følg Team Schilbred Dressage/Showjumping på facebook!


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern