Foto: Rihaij/Pixabay

Fôring av føll

Riktig fôring av føll er avgjørende for føllets fremtidige helse og evne til prestasjon, det vet alle følleiere. Likevel, når føllet er noen måneder gammelt, kan det være fort gjort å glemme at føll ikke er små, voksne hester. De har egne behov, og trenger eget fôringsregime.

30-07-2017 12:46
Silje Rosenberg, cand.med.vet.
Avl

Fôring av føll

Et nyfødt føll skal veie mellom 10 og 12 % av hoppas kroppsvekt, 8 -10 % hos førstegangsfødende.

Et gjennomsnittsføll dier 7 – 10 ganger i timen de første 30 levedagene.

Det er nødvendig at det dier så ofte, fordi føll er født med få muligheter for lagring av energi. Derfor trenger de kontinuerlig tilførsel for å sikre kroppstemperaturen.

Tilpasset fôring

Når man legger opp fôringsplanen for føllet, under avvenning og som åring, må man huske på at føll ikke er som små voksne hester. De har egne næringsbehov, og de har ikke  utviklet et tarmsystem lik den voksne hestens.

Det tar 3 – 4 måneder før føllet er i stand til å fordøye stivelse like godt som melkesukker. Derfor bør føll under 3 måneder tilbys et melkebasert pelletsfôr som tilskudd til morsmelk, dersom nødvendig.

Vanlig kraftfôr vil kunne føre til diaré.

Føllets stortarm er heller ikke i stand til å fordøye plantefibre, så stort sett alt grovfôr passerer ufordøyd. Plantematerialet tar opp plass i tarmen, men gir lite energi. Man kan se at føllet har utspilt, «vommete» mage.

Først rundt 6 måneders alder har føllets stortarm utviklet seg nok til å kunne håndtere og fordøye større mengder plantefibre.

Sikre nok melk

De fleste føll dier det de trenger fra hoppa. Men i enkelte situasjoner må vi gripe inn – det kan hende hoppa blir syk, må tas fra føllet, har for lite melk eler i verste fall dør.

I begynnelsen kan ikke føllet annet enn å suge fra flaske. En tåteflaske med ekstra utskåret hull, slik at melken renner fort ut, er fint til nyfødte føll. Til noe eldre føll passer det med smokker til kalv.

Men jo fortere en kan lære føllet å drikke fra flaske, jo bedre er det. Det er ikke nødvendig for føllet å suge, men det er viktig at vi er sikre på at det skjønner teknikken med bøtte før vi slutter med flaskefôringen.

Bøtten kan gjerne være full av melk, slik at føllet kan drikke med god apetitt, men husk hygiene og rengjøring! På varme sommerdager kan melken fort bli sur. Da er det bedre å fylle mindre og oftere.

Bruk egne melkeerstatningspulver til føll framfor melkeerstatninger til kalv og smågris, for sammensetningen av morsmelk er forskjellig fra dyreart til dyreart.

Melketilskudd

Dersom hoppemelken ikke har tilstrekkelig med protein, kalorier og mineraler, kan det også være nødvendig med melketilskudd.

Et tegn på behov for tislkudd, kan være at føllet mister hold og kondisjon. Overdreven  interesse for annet fôr enn melk, kan også være tegn på mangelfull næring fra morsmelken. Noe napping av gress og «voksenkraftfôr» er imidlertid helt naturlig.

Føllet vil da ha godt av melkeerstatning fra bøtte eller melkepellets. Pelletsen har samme innhold som erstatningspulver, men er lettere å fôre med på en hygienisk måte.

Fôring med grovfôr og kraftfôr

Eldre føll – både mer eller uten mor – vil etter hvert begynne å vise interesse for annet fôr enn melk.

Det finnes egne kraftfôrblandinger til føll som skal vennes fra melkebasert fôr til kornbasert fôr. Bruk heller disse enn kraftfôr tilpasset en voksen hest.

Føllets behov for næringsstoffer er ulikt de voksnes, og omtanke for dette kan forebygge sykdommer når føllet blir eldre.

Føllets tarm har ikke samme funksjoner som den voksne hestens, og har verken godt av for mye grovt grovfôr eller for mye stivelsesrikt kraftfôr.

Næringsrikt fint gress er den beste kosten – men om dette er mangelvare, er tilleggsfôring med fint høy, samt en tilpasset kraftfôrblanding, å anbefale.

For å hindre at hoppe og føll spiser hverandres mat, kan man henge hoppas krybbe høyt, og lage en smal åpning på føllets.

Åringer

Tilpasset fôring er vel så viktig når føllet ikke lenger er føll, men åring. Ofte ses vommete åringer med få fettreserver. Det skjer fordi den unge hesten får for mye grovt og lavkvalitetsgrovfôr, feil eller for lite kraftfôr, og kanskje også for lite vitaminer og mineraler.

Grovfôret bør være fint – grovt og senhøstet kusilo er ikke ideelt. Derimot er fint høy eller høyensilage flott. Ved å bruke et fint grovfôr med høyt næringsinnhold, slipper man også å bruke mye kraftfôr.

Kraftfôrblandinger til voksne hester har høyt nivå av stivelse. Overfôring av dette har vist å kunne forårsake flere vekstlidelser: løse benbiter, bukkhov og Wobbler-syndrom er noen av dem. I tillegg er nivået av protein og visse mineraler for lavt for å møte behovene til det voksende føllet.

Artikkelen er publisert første gang  by hestepraksis.no

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern