Foto: Trine Melinda Vollan Fjellstad

Hvordan finne en talentfull spranghest?

Sprangrytteren, avleren og hesteselgeren Alan Waldman har i et intervju med horsesinternational.com kommet med en rekke faktorer som er viktige når du skal finne en talentfull spranghest. Waldman har lang erfaring i å plukke ut gode spranghester.

10-04-2016 15:16
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Sport

Han forteller også at han foretrekker at hestene ihvertfall er 2 år gamle når han skal bedømme om hesten blir en bra spranghest. 

Han sier at det er ikke nødvendig for han at hesten hopper høyt for å bedømme hesten. Selv med en bom på bakken ser du hvordan hesten hopper/skyver fra marken med bakbeina, hvordan den bedømmer avstanden, galopperer og hvordan de løser oppgavene.

Waldman sier at det inntrykket hesten gir når du prøver den, er som regel det du får med deg hjem. River den tre bommer når du prøver den, da vil den sansynligvis fortsette med dette. Selvsagt er der unntak, men som regel stemmer dette bra. Forbedringer og justeringer, selvsagt, men det grunnleggende hos spranghesten må være der.  

Det er mange ting som bør taas hensyn til, men han påpeker noe han anser som et negativt trekk hos en hest ved løshopping er: “When they make a mistake and then run of or start to stop, they can probably not put two and two together".

Scope og helse

Man hører ofte "No scope - no hope"! Han sier :“I want to buy a horse with a future, so I want to see scope!" Og hestens helse og beinstilling er utrolig viktig, forklarer Waldmann. 

Men Waldman sier han konstant bryter sine egne regler når han skal kjøpe hester. Det må være en balanse mellom kunnskap, og hvordan det føles når du ser hesten. "Det må være den hesten som man ikke klarer å få ut av hodet", sier Waldmann i intervjuet. Men ihvertfall 70% av kunnskapen må være tilstede legger han til.

LES HELE ARTIKKELEN PÅ HORSESINTERNATIONAL


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern